VI. Vi Kan-utstillingenVi originaltittelUtkast til arkitektkonkurransen om Vi Kan-utstillingen på Frognerstranda i Oslo Serietittel
-
Kunstnere:
- Knut Knutsen (Arkitekt)
- Arne Korsmo (Arkitekt)
- Datering: (1935)
- Betegnelse: Perspektiv
Om verket
Håndverks- og industriutstillingen på Frognerstranda var trolig den største offentlige begivenheten i mellomkrigstidens Oslo, med omkring en million besøkende mellom mai og september 1938. Denne tegningen er del av førstepremieutkastet VI i den forutgående konkurransen om utstillingsarkitekturen. Det fargesterke perspektivet av «Kniven som skjærer gjennom kaos» står i kontrast til eksakte plan- og fasadetegninger som presiserer inngangsskulpturens iøynefallende geometri og dimensjoner.
Utstillingen, som markerte at funksjonalismen ble allemannseie i Norge og som senere er omtalt som en kulminering av 1930-årenes optimisme, var resultat av et unikt samarbeid mellom to av mellomkrigstidens viktigste arkitekter. Foruten situasjonsplanen og flere paviljonger for næringslivet, tegnet Arne Korsmo utstillingens 30 meter høye landemerke, oppført i betong og kledd med sølvfargete plater. Han arbeidet forgjeves for å gjøre avdelingen «Moderne bygg» virkelig, der arkitekter skulle eksperimentere med «idealleiligheten » i tråd med ny teknologi. Knut Knutsen ble ideologen og arkitekten bak Oslo kommunes tre realiserte utstillingspaviljonger; om byens historie, boligpolitiske program og friluftsliv.
Målet med utstillingen var å feire framgang, fremme utvikling, heve kvalitet, øke sysselsetting og forbruket av varer samt å drive masseunderholdning og folkeopplysning. «Vi Kan» skulle dessuten forsone klassemotsetninger og markedsførte Oslo som et sosialpolitisk forbilde ved at Arbeiderpartiet stilte ut nye velferdstiltak.
Tekst: Nina Berre