Triumfbue a'la H.P.L'Orange

  • Kunstner: Jan & Jon (Arkitektkontor)
  • Datering: (1977)
  • Betegnelse: Aksonometri

Ikke utstilt

Om verket

Jan & Jon er Norges mest rendyrkede og mest internasjonalt publiserte postmodernistiske arkitekturpraksis. Jan Digerud og Jon Lundberg er begge begavete tegnere og forstår tegningen som noe mer enn et underlag for å realisere bygninger – den kan også være et verk i seg selv. Da kontoret ble oppløst i 1981, etterlot de seg en stor tegningsproduksjon.

Triumfbue a’la H.P .L’Orange er en hyllest til grunnleggeren av Det norske institutt i Roma, arkeologen Hans Peter L’Orange. L’Oranges doktorgrad hadde handlet om Konstantinbuen i Roma, og når Digerud skulle ominnrede sin leilighet i Oslo i 1977, ønsket han ifølge ham selv å benytte anledningen til å «undersøke portalens egenskaper ». En eksisterende buet portal i leiligheten, mellom spisestuen og hallen, ble supplert med to garderobeskap, påbygget nye hyller og bundet sammen med flere dekorative elementer.

Denne tegningen er et eksempel på en metode som Jan & Jon ofte benyttet seg av: Etter avslutningen av et prosjekt ble arbeidstegningene brukt som underlag for form- og fargekomposisjoner på papir. Disse tegningene ble ifølge Jan Digerud produsert for publisering eller som rene con amore– prosjekter. Arbeidstegningene ble kopiert av i aksonometri, så ble kopien bearbeidet med farger og fargefelter. Mens linjer følger de faktiske linjene i arbeidstegningene, er fargene ikke mimetiske, men rene abstrakte, kompositoriske elementer.

Tekst: Martin Braathen

Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Verksinfo

Datering:
(1977)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Fargeblyant og blyant på sepiakopiert transparentpapir
Materiale:
Mål:
  • 42,5 x 32,4 cm
Klassifikasjon:
Motivtype:
Ervervelse:
Gave til Norsk Arkitekturmuseum 1987
Inventarnr.:
NAMT.j&j002
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Stiftelsen Arkitekturmuseet, Arkitektursamlingene
Foto:
Børre Høstland
Opphavsrett:
© Lundberg, Jon, Jan & Jon