Den nye tid. EkebergrestaurantenDen nye tid original

  • Kunstner: Lars Backer (Arkitekt)
  • Datering: (1927)
  • Betegnelse: Eksteriørperspektiv

Om verket

Tiedemanns Tobaksfabriks paviljong på Jubileumsutstillingen på Frogner i 1914 ble senere gitt til kommunen og flyttet til Ekeberg, hvor den ble tatt i bruk som restaurant i 1916. Den var en symmetrisk og noe butt bygning i jugendstil, tegnet av Erik Glosimodt (1881–1921). Etter hvert ble det klart at man trengte en større restaurant, en bygning som var utformet for sitt sted og sitt formål. Tre arkitektkontorer ble i 1926 invitert til en konkurranse om folkerestaurant på Ekeberg, og den ble vunnet av Lars Backer.

Restaurantbygget er langstrakt, slik at flest mulig får vindusplass. Bygningens rektangel er orientert omtrent i nord-syd-retning. Hoveddisposisjonen er enkel og opplagt: Kjøkkenet og servicefunksjonene ligger mot øst, inn mot terrenget. Publikum er framme på adkomstsiden, hvor de kan nyte sol og utsikten til Bjørvika, Akershus festning og åsene i vest. Et hjørnetårn blir en påle som forankrer huset visuelt til terrenget. Det er plassert på bygningens kortside mot nord og hjelper de besøkende å forstå at hovedinngangen er der. Tårnet har et avrundet hjørne, og inngangstrappen er en kvartsirkel. Også hjørnet i annen etasje er avrundet. Med sin krumme form vender inngangspartiet seg mot gjestene i en favnende bevegelse.

Tegningen viser Lars Backers vinnerprosjekt. Interiøret og eksteriøret er i dag noe endret. Men etter at Skansen ble revet i 1970, har Ekebergrestauranten fra 1929 fått en spesiell betydning fordi den er Norges eldste funksjonalistiske bygning.

Tekst: Ulf Grønvold

Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Kunstner/produsent

Lars Backer

Arkitekt

Født 05.01.1892 i Kristiania, Norge, død 07.06.1930 i Oslo

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
(1927)
Andre titler:
Proposal for a Restaurant at Ekeberg (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Kullstift på transparentpapir, montert på kartong
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 285 x 537 mm
Klassifikasjon:
Stilperiode:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Gave til Norsk Arkitekturmuseum 1993
Inventarnr.:
NAMT.lba001.002
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Stiftelsen Arkitekturmuseet, Arkitektursamlingene
Foto:
Larsen, Frode