September

  • Kunstner: Erik Werenskiold
  • Datering: 1883
  • Betegnelse: Maleri

Utstilt i: Rom 057 Samlingspresentasjonen - Ta del i din tid

Om verket

Motivet med to unge jenter stående ved et gjerde er gjengitt på en hverdagslig måte, men det antyder også noe fortrolig og hemmelighetsfullt. Hva snakker de om?

Bildet ble laget på Gvarv i Telemark sommeren 1883. Utsikten er sett fra gården Lindheim der familien bodde denne sommeren. Erik Werenskiold laget flere forskjellige versjoner, to bilder med bare en figur, og dette ene med to figurer i samtale.

I samtiden ble bildet oppfattet som svært moderne. Her hadde Werenskiold evnet å revitalisere folkelivsskildringen. Situasjonen er prosaisk og skikkelsene gis en enkel, men likevel monumental form. En slags opphøyet, men samtidig virkelighetsnær landlig hverdagspoesi preger bildet.

Fargemessig fremstår bildet nærmest som en ”studie i grønt”, fra det friske gresset i forgrunnen til trærnes duse toner og over mot den mørke, blågrågrønne åsryggen. Måten gjerdet griper diagonalt inn i billedrommet på, skaper perspektiv og bevegelse.

Etter mange studieår i München og Paris slo Werenskiold seg ned i Norge mot midten av 1880-årene. Nå ble hjemlige forhold og norsk natur aktuelle temaer, blant annet som en følge av hans engasjement i tidens kamp for økt nasjonal selvstendighet og demokrati. Jentenes karakteristiske folkedrakter understreker et nasjonalt tema knyttet til regional tilhørighet.

Bildet slo godt an da det ble stilt ut på Høstutstillingen i 1883. Forfatteren Jonas Lie skrev diktet I Taage til motivet i 1886.

Tekst: Øystein Ustvedt

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Erik Werenskiold

Billedkunstner

Født 1855 i Eidskog, Hedmark, død 1938 i Oslo

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
1883
Andre titler:
September (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Olje på lerret
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 80 x 98 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motiv:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Kjøpt fra kunstneren 1884
Inventarnr.:
NG.M.00305
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Børre Høstland

"September" relaterer til: