Fra Stalheim

  • Kunstner: Johan Christian Dahl
  • Datering: 1842
  • Betegnelse: Maleri

Utstilt i: Rom 043 Samlingspresentasjonen - Naturens kraft

Om verket

Norgesreisen i 1826 satte dype spor i Johan Christian Dahls kunst. Hele 16 år senere dannet tegningene av utsikten fra Stalheim ned mot den trange Nærødalen i Sogn utgangspunkt for et av kunstnerens mest komplekse malerier.

Komposisjonen gir et fortettet inntrykk. Fjellene rundt Stalheim hever seg majestetisk mot en regntung, mørk himmel, der solen glimter gjennom skylaget og reflekteres av vanndråpene i regnbuen som hvelver seg over dalen og holder landskapet i et fast grep. Kontrasten til Fra Bastei, malt i 1819, er slående: I det tidlige arbeidet er oppmerksomheten konsentrert om det stupbratte klippefremspringet; her er avgrunnen skjult bak den lille sletten i forgrunnen og antydes bare ved fosserøyken. Ved å gjøre fjellsidene steilere enn de er i virkeligheten, har Dahl lukket billedrommet ytterligere. Panoramaet er på samme tid storslagent og intimt.

Denne lukkete verden rommer et mylder av detaljer, små scener som alle forteller en historie, og som setter menneskenes dagligdagse sysler og flyktige tilværelse opp mot det urgamle fjellandskapet og et helt annet tidsperspektiv. I likhet med i Vinter ved Sognefjorden finnes det også her elementer som er blitt tillagt en symbolsk betydning. Regnbuen er det mest iøynefallende – den er blitt oppfattet både som et symbol på det guddommelige og som en hyllest til den unge norske nasjonen – mens den forrevne bjerken i forgrunnen kan henspille på de voldsomme naturkreftene som utgjør en konstant trussel mot menneskenes eksistens.

Tekst: Bodil Sørensen

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Johan Christian Dahl

Maler og billedkunstner, Maler, Billedkunstner

Født 24.02.1788 i Bergen, død 14.10.1857 i Dresden, Tyskland

Verksinfo

Datering:
1842
Andre titler:
View from Stalheim (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Olje på lerret
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 190 x 246 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motiv:
Ervervelse:
Gave fra Carl Gustav Wedel-Jarlsberg 1914
Inventarnr.:
NG.M.01060
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Høstland, Børre

"Fra Stalheim" relaterer til: