Den angrende Peter

  • Kunstner: El Greco
  • Datering: 1590-tallet
  • Betegnelse: Maleri

Om verket

I dette bildet gjenkjenner vi apostelen Peter, avbildet i halvfigur mot en mørk bergvegg. Han er identifiserbar med nøklene til himmelens port og med karakteristisk hvitt hår og skjegg. Den gylne kappen over blå eller grønn tunika hører også tradisjonelt 9med til framstillingen av Peter. Vi møter ham ulykkelig angrende over å ha fornektet sitt kjennskap til Jesus kvelden før korsfestelsen. I bakgrunnen til høyre for Peter ses en kvinne bærende på en krukke, som er Maria Magdalenas attributt. Hun har nettopp mottatt engelens budskap om Kristi oppstandelse, og er på vei for å berette dette til Peter.

Opplevelsen av religiøs tro formidles gjennom Peters himmelvendte blikk og foldete hender, og gjennom lyset som skinner på ham ovenfra. Stemningens emosjonelle intensitet forsterkes av El Grecos karakteristiske farger og dynamiske diagonalkomposisjon.

Under den katolske kirkes motreformasjon ble fortellingen om den angrende Peter ofte benyttet i spansk og italiensk kunst, for å spre budskapet om botens, forsoningens sakrament.

El Greco (Grekeren) var kallenavnet til Doménikos Theotokópoulos. Han var født på Kreta, men kom som ung til Venezia, hvor han var elev av Tizian og påvirket av manieristen Tintoretto. Senere tilbrakte han noen år i Roma. Siste halvdel av livet levde han i Toledo i Spania, der han produserte sine mest kjente verk, deriblant Den angrende Peter, som han malte flere versjoner av.

Tekst: Nina Denney Ness

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

El Greco

Billedkunstner

Født 1541, død 1614

Verksinfo

Datering:
1590-tallet
Andre titler:
Tears of St. Peter (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Olje på lerret
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • H 102,4 x B 79,5 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motiv:
Ervervelse:
Testamentarisk gave fra Christian Langaard, innkommet 1923
Inventarnr.:
NG.M.01346
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Børre Høstland/Høstland, Børre