Maleren Oda Krohg

  • Kunstner: Christian Krohg
  • Datering: 1888
  • Betegnelse: Maleri

Om verket

Den leende, livsglade Oda er fremstilt en face med hendene i siden. Oda Engelhart (f. Lasson), som på dette tidspunktet var Christian Krohgs vordende ektefelle, er portrettert i en forenklet stil, med få detaljer og med sterkt rødt og blått som dominerende farger. Vår oppmerksomhet trekkes mot det spill levende, glade ansiktet og blikket som treffer oss direkte. Hun er sommerlig kledd i en kortermet, utringet rød bluse. Det er et humørfylt portrett av en sterk, selvbevisst og selvstendig kvinne på 28 år. Klærne og det utslåtte håret signaliserer en hverdagslighet og spontanitet som gjør at vi forstår at det ikke er et oppdragsportrett.

Portrettet har med tiden blitt et symbol for den såkalte ”bohemprinsessen” Oda. Edvard Munch bidro til denne tolkningen av bildet ved å parafrasere det i en radering: Kristianiabohemen II (1895). I denne er Oda plassert i samme positur og med samme klesdrakt, men der omgitt av ”sine” menn.

I januar 1884 ble Oda Engelhart elev av Krohg. På det tidspunktet var hun separert fra sin første ektemann Jørgen Engelhart, og bodde alene med deres to barn. Det utviklet seg raskt et forhold mellom lærer og elev. Da Krohg malte portrettet hadde de kjent hverandre i fire år, og det var nok ikke en bohemprinsesse han så eller ønsket å beskrive med sin pensel, men heller en vakker og sjarmerende ung kvinne, som allerede var mor til deres første felles barn (Nana, f. 1885), og som han mest av alt ønsket å gifte seg med. Bildet er malt ute en sommerdag i Hvitsten i 1888, bare noen måneder før de giftet seg.

Tekst: Vibeke Waallann Hansen

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Christian Krohg

Billedkunstner, Forfatter, Journalist, Jurist

Født 1852 i Vestre Aker, død 1925 i Oslo

Christian Krohg engasjerte seg for rettferdighet og ytringsfrihet. Han var en av realismens store norske malere. Krohg malte arbeiderklassen i 1800-tallets Kristiania med medfølelse og ønske om endring.

Måtte han bli jurist som sin far? Kunne han ikke bli kunstner? Christian Krohg ble begge deler. Etter endte jusstudier i Kristiania reiste han til kunstakademiet i Karlsruhe for kunstutdanning. Da mange av de yngre norske kunststudentene reiste herfra til München for videre studier, fulgte Krohg sin lærer Gussow til Berlin. Møtet med denne storbyen vekket Krohgs sosiale engasjement, et engasjement han beholdt livet ut.

Skagen 

Møtet med den lille landsbyen Skagen i Danmark i 1879 gjorde inntrykk på Krohg. Skagen tiltrakk seg mange kunstnere, og for de fleste av dem var det landskapet og lyset som fascinerte. Krohg valgte heller å male menneskene som bodde der og de enkle forholdene de levde under. Han kom særlig tett på familien Gaihede og malte mange motiver som skildrer deres hverdag. Vi møter familiens eldste, Ane og Niels Gaihede, i det de skjærer brød, bøter fiskegarn eller tar seg en hvil. Deres barn og barnebarn ser vi sove, flette hår eller våke over en liten som er syk. Krohg vendte tilbake til Skagen ved flere anledninger. 

Sovende sypiker 

Blant de tidligste sosialt engasjerte motivene av Krohg er skildringer av sypiken som har sovnet over arbeidet. I flere versjoner har han realistisk gjengitt den unge jenta som har sittet gjennom natta og sydd på oppdrag, for så til slutt å sovne ved symaskinen. Sypiken møter vi igjen i et av Krohgs viktigste prosjekter: fortellinga om Albertine. Med utgangspunkt i historier han hadde hørt og mennesker han hadde møtt maler Krohg flere scener fra Albertines liv.  

I Kristiania 

Ved begynnelsen av 1880-årene samlet det seg en gruppe unge kunstnere, forfattere og intellektuelle på kafeene i hovedstaden. De var i opprør til den rådende samfunnsstruktur og gjorde seg høglytte tanker omkring moral, sex, rusmidler og den frie kjærlighet. De ledende innen «Kristiania-bohemen» var Krohg og Hans Jæger. Gruppa var aktive i pressen, skrev dikt og romaner, og Krohg og Jæger startet avisen Impressionisten. Det var her Jæger presenterte sine ni bud: leveregler for en god bohem. Til kretsen hørte også Oda Engelhart, som giftet seg med Krohg i 1888. Christian og Oda Krohg er foreldre til kunstneren Per Krohg og besteforeldre til kunstneren Guy Krohg. 

Krohg har en stor produksjon og et vidtfavnende utvalg av motiver. Særlig er hans mange portretter verdt å merke seg. Like inngående kunne han portrettere statsminister Sverdrup som en liten, unnselig gutt på en pinnestol. Hans evner til å karakterisere medførte at han fikk en rekke portrettoppdrag.  

I årene 1901–09 var Krohg i hovedsak bosatt i Paris hvor han underviste ved Académie Colarossi. Impulser fra nye strømninger i tida gjorde at Krohgs så presise og realistiske stil endret seg til mer oppløste former og løse penselstrøk. Motivmessig ble kunstnermodellen mer sentral enn tidligere.     

Da Norges første kunstakademi åpnet i 1909, var Krohg dets første direktør og professor, en stilling han hadde til sin død i 1925.  

Verksinfo

Datering:
1888
Andre titler:
Portrait of the Painter Oda Krohg, b. Lasson (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Olje på lerret
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 86,4 x 68,8 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motivtype:
Ervervelse:
Testamentarisk gave fra Erika og Mikael Lie, innkommet 1947
Inventarnr.:
NG.M.02147
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Børre Høstland