Min verdslige madonna

  • Kunstner: Helene Schjerfbeck
  • Datering: 1944
  • Betegnelse: Maleri

Om verket

Vi ser en ung kvinne med blekt ansikt og nedvendt blikk. Nakken hennes er bøyd og hodet er tildekket. Hun er innsvøpt i en kappe. Kvinnens uttrykk er tenksomt og rolig. Den stille stemningen forsterkes av den avdempete fargepaletten som domineres av grålige nyanser. Motivet har sitt utspring i framstillinger av Maria, Jesu mor.

Helene Schjerfbeck har her transkribert en detalj fra et større motiv av 1500-tallsmaleren El Greco, med tittel Den hellige familie, malt i årene 1594–1604. På sine studiereiser i Europa utførte Schjerfbeck flere kopier av religiøse motiver malt av gamle mestere som El Greco, Cimabue og Fra Angelico. Ikke minst var hun fengslet av El Grecos madonnaskikkelser.

I Schjerfbecks bilde gjenkjenner vi El Grecos karakteristiske langstrakte figurer og deres ekspressive uttrykk. Den avklarete sinnsro som han formidler, synes imidlertid å være mindre til stede i Schjerfbecks versjon. Tittelen, Min verdslige madonna, minner oss om at hennes bilde er fra vår moderne, sekulariserte tid.

Schjerfbecks harde, gåtefulle skyggelegging av Marias øyne, og den markante svarte fargebruken i den ellers svale koloritten, skaper en dissonans som peker mot det uforløste og uforsonende. Dette tangerer en viktig side ved hennes kunst, berørt i følgende kommentar fra kunstneren selv: ”Jeg har alltid lengtet etter uklare sjelsdyp, som ennå ikke har funnet seg selv, der alt fremdeles er ubevisst – nettopp i slike kan man gjøre funn.”

Tekst: Nina Denney Ness

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Helene Schjerfbeck

Billedkunstner

Født 10.07.1862, død 23.01.1946

Verksinfo

Datering:
1944
Andre titler:
My Worldly Madonna (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Olje på lerret
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 66,5 x 48,7 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motivtype:
Ervervelse:
Kjøpt 1956
Inventarnr.:
NG.M.02315
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Høstland, Børre