Borgøya

  • Kunstner: Lars Hertervig
  • Datering: 1867
  • Betegnelse: Maleri

Utstilt i: Rom 047 Samlingspresentasjonen - Alvenes hvisking

Om verket

En drømmeaktig stillhet preger landskapsmotivet fra kunstnerens fødested, Borgøya i Tysvær i Rogaland. Bildet er ikke en realistisk naturgjengivelse, men baserer seg på romantikkens grunnidé om den subjektive tolkning. Det er Hertervigs personlige opplevelse av landskapet vi her får presentert. Gjennom hans betoning av det største fjellets bratte stigning, fremstår det merkelig høyt i forhold til de omkringliggende fjellformasjonene. Fjellet får et underlig majestetisk uttrykk. Delvis gjemt bak gåtefull tåke, synes det å gli frem fra en disig sky, der det, som skipene like ved, mykt hviler over det blikkstille vannet.

Et særegent, gåtefullt lys preger naturen. I det fjerne er lyset nærmest perlemorskimrende, og i forgrunnen hardere. Steinene nær oss er detaljert og saklig beskrevet, og synes derfor mer sansbart til stede. Slik antydes et skille mellom vår nære, fysiske virkelighet og en fjern, ikke-fysisk dimensjon. Sentralt plassert i bildet står klippen som en ærefryktinngytende portal, som en overgang fra én virkelighet til en annen. I en slik sammenheng fremtrer de små, svakt antydete skipene som et bilde på menneskets skjebne og ferden fra liv til død.

Det er en atmosfære preget av ro og stillhet i bildet. Dette understrekes av komposisjonens stabiliserende sentrering rundt fjellet, som bidrar til å formidle et inntrykk av noe permanent og uforanderlig.

Tekst: Nina Denney Ness

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Lars Hertervig

Billedkunstner, Maler

Født 1830 i Tysvær, Rogaland, død 1902 i Stavanger

Verksinfo

Datering:
1867
Andre titler:
Island Borgøya (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Olje på lerret
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 61,7 x 69,5 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motiv:
Ervervelse:
Kjøpt 1973
Inventarnr.:
NG.M.02890
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Lathion, Jacques/Børre Høstland