Richard III

  • Kunstner: Nicolai Abildgaard
  • Datering: 1787
  • Betegnelse: Maleri

Utstilt i: Rom 040 Samlingspresentasjonen - Å bli kunstner

Om verket

Den danske kunstneren Nicolai Abildgaard var professor ved kunstakademiet i København fra 1778 og fram til sin død. Han hadde stor betydning for skandinavisk kunst i flere tiår. Gjennom hele hans virke dominerer figurframstillingene, han var en foregangsskikkelse i dansk romantisk figurmaleri. Det var særlig det fortellende knyttet til kjent litteratur eller mytologi han foretrakk som motiv.

Det lille, men likevel så uttrykksfulle malerietRichard III har et dramatisk motiv. Det viser den engelske kongen som rykkes ut av søvnen. Det er Shakespeares skildring av scenen i skuespillet om Richard III som er utgangspunktet for Abildgaard. Kongen har fremdeles marerittsynene for sitt øye. De mange spøkelsene av hans slektninger er kun synlige for ham. Abildgaard har komponert scenen med en dramatisk lyssetting av Richards muskuløse, delvis kledde kropp. Kongens strittende lange hår og hans ville blikk er alle elementer som underbygger spenningen, styrken og bevegelsen i motivet. Flere har påpekt fellestrekk mellom Abildgaards utforming av Richard IIIs skikkelse og den klassiske skulpturen Hestebetvingerne på Quirinalen i Roma. Assosiasjonen til hester var muligens nærliggende for Abildgaard, da det første Richard III sier etter at han våkner av marerittet er: ”Give me another horse.”

Det har vært diskutert om maleriets motiv kan være hentet fra et annet av Shakespeares skuespill, Macbeth, men våpenskjoldet til venstre for figuren har et villsvin avbildet. Dette var Richard IIIs personlige devise og dermed å finne i hans våpenskjold.

Tekst: Ellen J. Lerberg

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Nicolai Abildgaard

Billedkunstner

Født 11.09.1743 i København, Danmark, død 04.06.1809 i Frederiksdal

Verksinfo

Datering:
1787
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Olje på lerret
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 38,4 x 28,7 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motivtype:
Ervervelse:
Kjøpt 1978
Inventarnr.:
NG.M.03196
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Høstland, Børre