Norges paviljong på verdensutstillingen i Brussel. Utstillingskonsept. Interiørperspektiv.

  • Kunstner: Sverre Fehn (Arkitekt)
  • Datering: Ca. 1957
  • Betegnelse: Interiørperspektiv

Ikke utstilt

Om verket

I 1956 vant Sverre Fehn konkurransen om Norges paviljong til Verdensutstillingen i Brussel, som fant sted mellom mai og november i 1958. Paviljongen ble demontert etter utstillingen.

Denne collagen tilhører en serie på antakelig syv stykker som Fehn laget for å presentere prosjektet og for å antyde hvordan selve utstillingen kunne ta seg ut i paviljongen. Collagene tar utgangspunkt i flere perspektiver Fehn tegnet i september og oktober 1956. Kopier av disse er klebet opp på kartong og pålimt flere utklipp av fotografier fra magasiner og liknende. Målet var både å illustrere konkrete utstillingsgjenstander og gi et inntrykk av hvordan bilder og gjenstander kunne stilles ut i paviljongen. Alle collagene har en fargestripe påklistret oppe til venstre, denne en grønn.

Perspektivet i denne collagen viser tre av de 15 cm tykke og en meter høye hoveddragerne i taket, utført i limtre av norsk furu. Sekundærdragerne over disse antydes i høyre del av perspektivet. I den venstre delen ser vi plastduken som er spent mellom hoveddragerne. Lenger inn er en vegg av skyvedører i glass. Når dørene ble åpnet, kunne publikum bevege seg ut i en lukket hage, som ble avsluttet av en tre meter høy mur, av prefabrikkerte 15 centimeter tjukke elementer i armert Leca-betong. Noen mennesker er antydet i hagen, og i forgrunnen har Fehn tegnet et stort bord til utstillingsgjenstander. Dette perspektivet er pålimt fem eksempler på bilder og gjenstander i utstillingen.

Tekst: Eva Madshus

Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Kunstner/produsent

Sverre Fehn

Arkitekt

Født 14.08.1924 i Kongsberg, død 23.02.2009 i Oslo

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
Ca. 1957
Andre titler:
Norwegian Pavilion for the World Exposition in Brussels (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Collage
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 46,3 x 86,7 cm
Klassifikasjon:
Motivtype:
Stilperiode:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Kjøpt 2008 av Sverre Fehn, med støtte fra Sparebankstiftelsen DnB NOR
Inventarnr.:
NMK.2008.0734.009.006
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Arkitektursamlingene
Foto:
Anne Hansteen
Opphavsrett:
© Fehn, Sverre