Remainder V

  • Kunstner: Matias Faldbakken
  • Datering: 2009
  • Betegnelse: Installasjon

Ikke utstilt

Om verket

Matias Faldbakkens interesse for motkulturelle uttrykk og konflikt er basis for all hans kunst, det være seg maleri, installasjon, fotografi eller video. Hans kunstneriske produksjon er full av referanser til den historiske avantgarden, og da spesielt til de retningene som uttrykker radikal politikk gjennom et antiestetisk billedspråk. Han finner sine kunstneriske redskaper innen populærkulturens mange uttrykk som aviser, magasiner, tv, video og internett og bruker masseproduserte hverdagsmaterialer som spraymaling, teip og sprittusj. I mange av sine verk arbeider Faldbakken med språklige dilemmaer og representasjon. Ytringsfrihetens ytterligheter og problematiseringen rundt temaer som genuin kunstnerisk frihet, er noe han ofte tar opp.

Remainder V består av en flislagt vegg som viser merker etter utvasket spraymaling. Det språklige uttrykket, som her er representert med det som er igjen av malingsfargen, er visket ut til en stum negasjonsgest – den ordløse smørje. Vi kan ikke lenger lese hva som står på veggen, men de mørke malingsrestene på flisene kommuniserer et ungdommelig opprør mot verden, som er mer ekspressivt enn hvilke som helst ord. Faldbakken sammenlikner opprørets gest med det avantgardistiske, autonome kunstverkets fornektelse av estetikk. Den ordløse aggresjonen som ligger til grunn for Remainder V vitner om kunstnerens egen kamp for å få uttrykke hva han ønsker.

Faldbakken er utdannet ved Kunstakademiet i Bergen og Staatliche Hochschule für Bildende Künste, Städelhochschule i Frankfurt am Main.

Tekst: Andrea Kroksnes

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstner/produsent

Matias Faldbakken

Billedkunstner

Født 1973

Verksinfo

Datering:
2009
Andre titler:
Remainder V (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
fliser, tusj, spraylakk
Materiale:
Mål:
  • 240 x 704 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Kjøpt 2009
Inventarnr.:
NMK.2009.0101
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Børre Høstland
Opphavsrett:
© Faldbakken, Matias/BONO