May I Help You?

  • Kunstner: Andrea Fraser
  • Datering: 1991
  • Betegnelse: Video

Ikke utstilt

Om verket

Andrea Fraser bor og arbeider i New York, og er en av de fremste samtidskunstnerne innen sjangeren «institusjonskritikk». Hun ble først kjent rundt midten av 1980-årene, for sine foredrag i kunstgallerier og for sine performancer i form av omvisninger i ulike kunstinstitusjoner. Der gjennomgikk hun kritisk både presentasjonsmåten, den hierarkiske organiseringen og de generelle utestengingsmekanismene, som hun mente var rådende innen kunstverdenen.

Fraser ble invitert til kunstinstitusjonene for å skape sine performancer, som problematiserte ulike aspekter ved museer, private samlere og ved kunstverdenen generelt. I videoene som dokumenterer performancene formidler Fraser sitt budskap ved hjelp av parodiering og overdrivelser, men basert på inngående forskning og kunnskap. Hun skriver sine manuskripter som en slags collage, basert på intervjuer med kunstnere, kuratorer, kunstelskere og andre «stemmer» fra kunstfeltet. Aktøren – enten hun selv eller en innleid skuespiller – presenterer et sett med ulike stemmer, og i sammenstillingen tydeliggjøres deres sosiale posisjoner.

May I Help You undersøker sammenhengen mellom kunstkonsum og sosiale klasser, og ble opprinnelig framført i tilknytning til en utstilling med verk av amerikaneren Allan McCollum i New York i 1991. Der presenterte «omviserne», som egentlig var skuespillere, seks ulike perspektiver, alt fra en kunstkjenner som elsker kunst, til en person som føler seg truet av og utestengt fra kunstens verden.

Tekst: Andrea Kroksnes

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstner/produsent

Andrea Fraser

Født 1965

Verksinfo

Datering:
1991
Andre titler:
May I Help You? (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Video
Teknikk:
Mål:
  • 19:47 min
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Kjøpt 2009
Inventarnr.:
NMK.2009.0222
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Andrea Fraser
Opphavsrett:
© Fraser, Andrea/BONO