Innland

  • Kunstner: Mari Slaattelid
  • Datering: 2013
  • Betegnelse: Maleri

Ikke utstilt

Om verket

Mari Slattelid er kjent for å utforske ulike formale problemstillinger, blant annet gjennom å trekke inn elementer fra eller fortolke kunsthistorien. Innland hører til en større gruppe arbeider hvor hun har tatt utgangspunkt i det illusjonistiske takmaleriet La Virtù e la Nobiltà vincono l’Ignoranza (Dyden og et edelt sinn over uvitenheten) av den italienske rokokkomaleren Giambattista Tiepolo (1696–1770). Takmaleriets duse og klare koloritt, det særegne symmetriske omrisset og den evig aktuelle historien om kampen mellom det gode og det onde, blir gjenstand for bearbeidelse.

Innland består av en serie malerier med et atmosfærisk og nesten ugjennomtrengelig utrykk, som skogslandskap og innsjø i skodde. Vi ser ingen åpen horisont – ingen lysning. Vi er, som tittelen indikerer, i innlandet. Men illusjonen brytes av malerienes ulike formater og asymmetriske montering. I den siste gruppen bilder synes det meste å falle på plass, men speilingene langs horisontlinjen beholder sin dissonans.

På den mørke himmelen glir hvite, skyliknende former inn og finner sin svarte motsats i vannspeilet. Vi kan gjenkjenne omrisset av Tiepolos takmaleri. Slik flyter et stilisert element inn i naturen og underbygger verkets motstridene krefter: det animerte mot det naturlige, det symmetriske mot det asymmetriske og den himmelske uendelighet mot det dype mørket.

Slaattelid har gjennom en årrekke utmerket seg som en av Norges mest nyskapende kunstnere. I 2000 ble hun tildelt den prestisjetunge Carnegie Art Award.

Tekst: Line Engen

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstner/produsent

Mari Slaattelid

Billedkunstner

Født 23.07.1960 i Notodden

Verksinfo

Datering:
2013
Andre titler:
Inland Area (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Olje på aluminium
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • Ca. 55 x 510 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motivtype:
Ervervelse:
Kjøpt 2013
Inventarnr.:
NMK.2013.0351
Registreringsnivå:
Del av objekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Bjørgli, Annar
Opphavsrett:
© Slaattelid, Mari/BONO