Din tanke er fri

  • Kunstner: Susan Hiller
  • Datering: 2011-2012
  • Betegnelse: Installasjon

Om verket

Susan Hiller laget denne installasjonen til dOCUMENTA(13) i Kassel. Verket er en skulpturell presentasjon av hennes personlige utvalg av sanger knyttet til politisk frihet og ønsket om rettferdighet og fred. Tittelen er hentet fra en tysk folkesang mot politisk undertrykkelse og for tankens frihet. Sangen har dukket opp i kamper gjennom flere århundrer, og har til tider vært forbudt. Den var en rettesnor for Hiller da hun valgte ut sanger. De 100 sangene strekker seg fra bondeopprøret i 1524–26 til revolusjonene i Egypt og Tunisia og Occupy-bevegelsen.

Installasjonen fungerer ikke som en ren spilleliste. Publikum kan velge sanger etter eget ønske, interesser, minner eller overbevisning. De kan også lytte til andres valg, eller stå og lese tekster på veggene. Hiller ønsker først og fremst å se folks ulike reaksjoner, og å vekke tilhørernes samfunnshistoriske bevissthet. Sangere er ofte de første som blir fengslet eller myrdet av undertrykkende regimer, sier kunstneren.

I utgivelsen SONG BOOK – Die Gedanken sind frei, som følger installasjonen, er alle de 100 tekstene med. Sangboken er gjennomillustrert med plakater, avisartikler, løpesedler og slagord fra kamper knyttet til sangene.

Susan Hiller har bakgrunn som antropolog. Den menneskelige stemmen har vært utgangspunkt for mange av hennes verk. Kunsten hennes er ofte grenseoverskridende, og later til å smelte sammen det personlige med det kollektive. Hun evner å gjøre det usynlige synlig, og har betegnet sitt kunstneriske virke som parakonseptuelt.

Tekst: Camilla Frøland Sramek

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstner/produsent

Susan Hiller

Født 1940

Verksinfo

Datering:
2011-2012
Andre titler:
Thoughts are Free (ENG)
Die Gedanken sind frei (TYS)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Jukeboks, musikk, veggtekst og benker
Mål:
  • Variable
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Kjøpt 2014
Inventarnr.:
NMK.2014.0015
Del av utstilling:
Grip friheten!, 2014
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Larsen, Frode
Opphavsrett:
© Hiller, Susan/BONO