Sørkorset

  • Kunstner: Bente Stokke
  • Datering: (1997)
  • Betegnelse: Tegning

Ikke utstilt

Om verket

Bente Stokke er en av de norske kunstnerne som fra midten av 1980-årene utvidet kunstbegrepet og tok i bruk ukonvensjonelle materialer og metoder for sin kunst. Hun er kjent for å arbeide med aske, et svært vanskelig håndterbart materiale. Stokke konstruerer små og store askeskulpturer og installasjoner som er både grensesprengende og imponerende. Hun bruker også tradisjonelle teknikker som tegning, men til og med her sprenger hun grenser i Southern Cross.

Dette er en tegning i meget stort format som brer seg utover et nesten ni kvadratmeter stort papir, noe som tilsier at den ikke er laget ved tegnebordet. Tegningen er fullstendig dekket med mørkegrå grafitt. Som ferdig kunstverk står den opp mot veggen. I denne posisjonen er ikke hele tegningen tilgjengelig for vårt blikk. Papiret er rullet sammen på hver side, som en stor pergamentrull hvor rullene får en funksjon som støtter. Verket er dermed både skulptur og tegning. Hva er det så denne pergamentrullen vil åpenbare for oss? Ved nærmere ettersyn er ikke tegningen fullstendig sort. Den tette overflaten er blank. Den reflekterer lyset og etter hvert kommer opprissete felter til syne. Strekene er bygget opp med grafitt og skaper et sirkulært, sfærisk mønster.

Southern Cross, eller Sørkorset på norsk, er et stjernebilde på den sørlige himmelhvelvingen, og det er en åpning inn i kosmos kunstneren har fremstilt i tegningen. Vi blir dratt inn i en poetisk verden som er opplyst av et stjernebilde som har påvirket menneskeheten i årtusener.

Tekst: Randi Godø

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstner/produsent

Bente Stokke

Multimediakunstner

Født 29.12.1952 i Oslo (fylke)

Verksinfo

Datering:
(1997)
Andre titler:
Southern Cross (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Grafitt på papir
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 2800 x 2800 mm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motiv:
Ervervelse:
Kjøpt 2014
Inventarnr.:
NMK.2014.0016
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Opphavsrett:
© Stokke, Bente/BONO