Stillbilde fra «Funeral Parade of Roses»
Foto: Nonstop Entertainment
  • 6. september 2022
  • 18.00–20.00
  • Nasjonalmuseet – Auditoriet
  • Begrenset antall plasser

Funeral Parade of Roses (1969) er en mørk og visuelt vakker film i sort/hvitt av den japanske filmskaperen og videokunstneren Toshio Matsumoto. Filmen regnes som et nøkkelverk i skeiv filmhistorie, og vises i Auditoriet i det nye Nasjonalmuseet som en del av serien Motstrøms.

Filmvisningen krever ingen inngangbillett til museet, kun billett til visningen.

Om filmen

Funeral Parade of Roses er en film som ikke så lett lar seg kategorisere. Filmen trekker veksler på ulike sjangre, med innslag av blant annet grøssereffekter, animerte sekvenser og slapstickhumor. Hovedpersonen i filmen, Eddie, arbeider ved en skeiv undergrunnsklubb i Tokyo, som også er tilholdssted og kriminelle og doplangere. Etter hvert som handlingen utspiller seg, får vi gradvis vite mer om Eddies skygger fra fortiden. Filmen har inspirert mange i ettertiden, blant annet Stanley Kubricks A Clockwork Orange.

Om filmskaperen

Toshio Matsumoto (1932 – 2017) var en ledende skikkelse innen eksperimentell film i Japan. Han laget både spillefilmer og eksperimentelle kortfilmer. Funeral Parade of Roses er Matsumotos første spillefilm og er blitt stående som et av hans hovedverk. Filmene og videoarbeidene til Matsumoto er tidligere blitt vist i utstillinger blant annet på MoMA i New York og Tate Modern i London.

Motstrøms

Visningen er en del av Motstrøms, en filmserie der Nasjonalmuseet viser filmer som underholder, utfordrer og sprenger grenser. I 2022 viser vi både klassikere innen skeiv film og nye filmer i grenseland mellom kunst og kinofilm.

Skeivt kulturår 2022

Filmvisningen inngår i Nasjonalmuseets program under Skeivt kulturår 2022, og vises i samarbeid med Kunstnernes hus kino. Med Skeivt kulturår markerer Nasjonalmuseet og andre kulturaktører at det i 2022 er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge.

Tekniske detaljer

Regissør: Toshio Matsumoto