Foto: Ull foto: Stine Aas. Portrett: Linn Heidi Stokkedal.
  • Nasjonalmuseet – Studiesalen
  • 6. september 2023 kl. 15.00–18.00

Møt den norske sauen i museets studiesal!

Som et selvstendig sideprosjekt relatert til utstillingen «Oltre Terra», presenterer designer Siv Støldal ulike arbeider med utgangspunkt i ull. «Materials Matter» belyser spørsmål forbundet med forbrukerkultur og bærekraft innenfor design og mote, i dialog med verk fra museets samling av grafikk og tegning.  

På Vestlandet finnes en sterk kultur for å opprettholde de gamle norske sauerasene som beiter ute hele året, og som i generasjoner har tilpasset seg landskapet og det norske klimaet. Deres pigmenterte og todelte, ofte grove og skitne ull, er mindre attraktiv i den tradisjonelle garnindustrien. Dette fører til at pigmentert ull fra gammelnorsk spælsau (villsau) ofte graderes i laveste kvalitetsklasse (C2S). Hvordan kan et materiale med lav kommersiell verdi oppleves som eksklusivt i en ny kontekst?

Gjennom et flerårig samarbeid har Siv Støldal og kunstner Else Karin Tysse Bysheim arbeidet med filtede og plantefargede ulltekstiler til kolleksjonen New Life Dressing. De har gjennom kunstneropphold ved Sjølingstad Uldvarefabrik, som er en del av Vest-Agder-museet, arbeidet fram utstillingen «Bodies Of Works» som ble stilt ut i museet i 2021 og på KIIK, Tokyo, høsten 2022.

Loungestolen C2S er designet av Stine Aas og Siv Støldal, og ble lansert på Norwegian Presence i Milano våren 2023. Den tar i bruk lavverdi-ull som hovedmateriale, og består av tre tykke ullfilter som er montert på en industriell stålramme. Valg av materialer og konstruksjon framhever det særegne ved norsk saueull.

Studiesalen

Onsdager mellom kl. 15 og 17 inviterer Nasjonalmuseet til pop-up-utstillinger og arrangementer i Studiesalen. De er åpne for alle. For å delta trenger du gyldig inngangsbillett til Nasjonalmuseet.

Studiesalen kan også besøkes etter avtale dersom du ønsker å fordype deg i museets samling av grafikk og tegning.      

Velkommen innom!