Et kaotisk rom av geometriske former vender ut mot et vindu.
Håkon Bleken, «Vindu mot stormen», 1970 © Bleken, Håkon/BONO
Foto: Nasjonalmuseet / Dag Andre Ivarsøy
  • 10. januar kl. 15.00-19.00. 6. mars, 13. mars og 20. mars kl. 15.00-17.00
  • Nasjonalmuseet

– Kulltegninger betyr at jeg kan gi uttrykk for det jeg ikke får gjort rede for i maleriene. De egner seg bedre til noe som har med samfunnet å gjøre, har Håkon Bleken sagt i et intervju med NRK i 2011.

Da Bleken for alvor slo igjennom som kunstner på 1970-tallet, var det med et ønske om å ville si noe vesentlig om individets utsatte posisjon, i det han oppfattet som et stadig mer kynisk samfunn. Med kull og papir for hånden laget han serien «Fragmenter av et diktatur», der stemninger fra en oppvekst preget av frykt og undertrykkelse, møter et politisk engasjement for rettferdighet og frihet. Bleken tok kullet i bruk på nye måter. Løst kull ble drysset over papiret, noe som ga tegningene en helt egen stofflighet. Samtidig tok han i bruk sjablonger, for å skape mer komplekse billedrom. Slik trådte han fram som kulltegningens fornyer og mester.   

Opplev et bredt utvalg av Blekens kulltegninger, skapt over tre tiår, som vises i forbindelse med Blekens 95-årsdag. Med motiver som kretser om krig, ensomhet og fremmedgjøring, er Blekens kulltegninger mer relevante enn noensinne. 

Studiesalen
Onsdager inviterer Nasjonalmuseet til pop-up-utstillinger og arrangementer i Studiesalen. Utstillingene er åpne for alle, og er inkludert i inngangsbilletten til museet.

Studiesalen kan også besøkes etter avtale dersom du ønsker å fordype deg i museets samling av grafikk og tegning.

Velkommen innom!