Utstilling

Laure Prouvost. Above Front Tears Oui Float

I Laure Prouvosts utstilling i Lyshallen inviteres du til en magisk og urovekkende opplevelse.

  • 5. november 2022–12. februar 2023
  • Nasjonalmuseet – Lyshallen

Ut av tunnelens mørke trer vi inn i et øde klippelandskap dekket av tåke. Vi befinner oss et sted over skyene hvor fuglene svever. En smeltet himling gir gløtt inn i det ukjente. Den globale oppvarmingens ødeleggelser er scenen for fuglenes kamp for å overleve. Laure Prouvost har skapt et grenseløst univers hvor vi i fellesskap kan oppleve glede, kjærlighet, og frykt for terror og krig.

Prouvost er kjent for sine sanselige og oppslukende installasjoner med film, lyd, performance, skulptur, tekstil og tekst. Hun henter inspirasjon fra flere perioder innen kunsthistorien – dadaisme, surrealisme og eldre kunsthistorie – med objekter som grotter og fontener. Som surrealistene leker Prouvost med grensene mellom fiksjon og virkelighet.

Laure Prouvost har tatt i bruk Lyshallens mektige format og skapt en verden av kontraster, formidlet med varme og absurd humor. Hun påvirker våre sanser og følelser med tyngdekraft, lys og farge, og leker med vår orienteringssans. Pulserende lys, funklende fantasirike glasskulpturer og fontener gir lys, farge og liv i den truede verden.

«Laure Prouvost. Above Front Tears Oui Float» © Laure Prouvost/BONO, 2022. Courtesy of the artist
Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

Laure Prouvost og kunsthistorien

Vil du fordype deg mer i Laure Prouvosts kunstnerskap? I forbindelse med utstillingen er det gitt ut en bok – Laure Prouvost. In Your Hands.

Les et utdrag om Laure Prouvost, surrealismen og dadaismen

Skulpturer svever vektløst i lokalet og bidrar til en opplevelse av å være i en annen dimensjon. Gulvet hever seg et sted og lar oss synke ned i et mykt underlag et annet.

I de monumentale videoinstallasjonene møter vi Grandma – en gjennomgangsfigur i Prouvosts kunst – som har oppfylt drømmen om å sveve som en fugl. Hun nyter følelsen av vektløshet oppe blant skyene, og ser på verden fra fugleperspektiv. Hybrider av ulike slag er viktige i Laure Prouvosts kunstnerskap, og det viser seg tydelig i Grandma som menneskefugl.

The Fredriksen Commissions

Laure Prouvost er først ut med soloutstilling i Lyshallen, og første kunstner ut i The Fredriksen Commissions for Nasjonalmuseet. Fredriksen Commissions er et ambisiøst utstillingsprogram, der fem utstillinger over ti år vil gjøre det mulig å se store verk av ledende internasjonale kunstnere.

Prouvost fikk MaxMara Art Prize for Women i 2011 og mottok den prestisjetunge Turnerprisen i 2013. Hun representerte Frankrike på Veneziabiennalen i 2019.

Jobber ... Jobber ...

Utstillingen er laget av:

Kunstner: Laure Prouvost Studio Prouvost under ledelse av Maud Gyssels Utstillingsarkitekt: Diogo Passarinho Studio Produksjonsselskap: Arter Lysdesigner: Light Bureau Rådgiver åpningsarrangement: Martha Kirszenbaum

Kurator utstilling: Eva Klerck Gange Kurator formidling: Anna Carin Hedberg og Mariken Kramer Prosjektledere: Marthe Tveitan og Kristin Welhaven Næss Prosjektledere teknisk produksjon: Klaus Kottmann og Rune Andreassen

Flere bidragsytere

Laure Prouvost, «Untitled (Floating tapestry)», 2022 © Laure Prouvost/BONO, courtesy the artist

3d-omvisning i utstillingen