Utstilling

Laure Prouvost

I Laure Prouvosts utstilling i Lyshallen inviteres vi til en magisk og urovekkende opplevelse.

  • Nasjonalmuseet – Lyshallen
  • Åpner i november

Ut av tunnelens mørke trer vi inn i et øde klippelandskap dekket av tåke. Vi befinner oss et sted over skyene hvor fuglene svever. En «smeltet» himling gir gløtt inn i det ukjente. Den globale oppvarmingen har satt sine spor, men ved omtanke og kjærlighet for natur og menneske finnes håp.

Laure Prouvost er kjent for sine sanselige og oppslukende installasjoner med film, lyd, performance, skulptur, tekstil og tekst. Grensene mellom fiksjon og virkelighet utviskes. Hun benytter trekk fra dadaismen og surrealismen, der det gis rom for det lovløse og det irrasjonelle. I sin kunst refererer Prouvost også til kunsthistoriske og religiøse motiver som antikkens fontener, den arketypiske grotten, fugler og fisker.

Laure Prouvost har tatt i bruk Lyshallens mektige format og skapt en verden av kontraster. Hun påvirker våre sanser og følelser med tyngdekraft, lys og farge, og leker med vår orienteringssans. Pulserende lys, funklende fantasirike glasskulpturer og fontener gir lys, farge og liv i den truede verden.

Laure Prouvost, «Untitled (Study 1)», 2022 © Laure Prouvost/BONO, courtesy the artist

Skulpturer svever vektløst i lokalet og bidrar til en opplevelse av å være i en annen dimensjon. Gulvet hever seg et sted og lar oss synke ned i et mykt underlag et annet. I monumentale videoverk møter vi gjennomgangsfiguren Grand Ma, bestemor, som kaster seg ut i storslagne svev.

Utstillingen har et alvor med omtanke for naturen, miljøutfordringer og pandemi, formidlet med varme og absurd humor.

The Fredriksen Commissions

Prouvost er er den første kunstneren som utvikler en stedsspesifikk separatutstilling i Lyshallen, som en del av «The Fredriksen Commissions».  

Laure Prouvost fikk MaxMara Art Prize for Women i 2011 og mottok den prestisjetunge Turnerprisen i 2013. Hun representerte Frankrike på Veneziabiennalen i 2019.

Laure Prouvost, «Untitled (Floating tapestry)», 2022 © Laure Prouvost/BONO, courtesy the artist