Arkitektur - nye bøker

Design og kunsthåndverk - nye bøker

Eldre og moderne kunst - nye bøker

Konservering - nye bøker

Museologi, formidling og generelt - nye bøker

Samtidskunst - nye bøker

 

Månedens bok

Svenningsen, Jesper. Samlingssteder: Udenlandsk billedkunst i danske samlermiljøer 1690-1840. Århus: Aarhus universitetsforlag, 2023.

Det er få ting som gjør en bibliotekar så glad som et grundig og oversiktlig oppslagsverk.

Bak i Svenningsens bok Samlingssteder, om udenlandske (for danskene) kunstverk i dansk eie, finner vi et "Samlerleksikon".

Det starter med en ryddig alfabetisk oversikt over alle kjente danske kunstsamlere, med opplysninger om samlingenes innhold, hvordan kunstverkene ble ervervet, hvor samleren bodde, om kunstverkene nå befinner seg i offentlig eie, og med kildehenvisninger. Kildene kan man selvsagt finne igjen i en fyldig bibliografi litt lenger bak i boka.

Deretter finner vi en vidunderlig liste over alle danske kunstauksjoner mellom 1670-1851 som har bevarte kataloger. Her er dato for auksjonen og auksjonshus med adresse, hva som ble solgt, henvisninger (og korreksjoner) til Frits Lugts store auksjonsreferanseverk fra 1921, samt en oversikt over hvilke danske bibliotek som har auksjonskatalogen i sin samling.

Det hele ender med et personregister over kunstnere og samlere.

Min første tanke da jeg så listen over kunstauksjonene var: Flaks for alle proveniensforskere, at Norge ikke var en del av udlandet i 434 år. Men så ser jeg at «Norge og hertugdømmene er undtaget». Fillern.

Tenk å hatt et tilsvarende oppslagsverk for norske kunstsamlere og auksjoner! Hvis noen kjenner sin besøkelsestid, kan de gjerne starte letearbeidet i Nasjonalmuseets bibliotek. Vi har massevis av eldre auksjonskataloger.