Uten tittel (Meditasjoner over Georges de La Tour)

  • Kunstner: Olav Christopher Jenssen
  • Datering: 1991–1992
  • Betegnelse: Installasjon

Ikke utstilt

Om verket

Installasjonen er inspirert av Paal-Helge Haugens kritikerroste diktsamling med samme navn, som tok utgangspunkt i det sakrale universet til den franske barokkunstneren Georges de la Tour (1593–1652).

Haugens dikt skildrer ikke de la Tours malerier, og Jenssens 107 små oljemalerier på trepanel forsøker heller ikke å illustrere Haugens 36 dikt. Tvert imot avbilder ikke Jenssen noe som helst, han er mer interessert i malingens foranderlige egenskaper og hvordan penselstrøkene setter følelser i sving og åpner opp for fortolkning, på samme måte som ordene i et dikt. Gjenkjennelige motiver og definerte emner er ikke å finne i dette oppbudet av små, innfelte malerier som spres over installasjonens tre vegger. Jenssen forsøker å mane frem stemningen fra Haugens tekster gjennom selve malingens vesen, farger og egenskaper. Han skaper en stedsfornemmelse som er uinnskrenket, tøyelig og endeløs.

Tilskuerens nærhet til så mange malerier skaper en flytende verden, et emosjonelt rom, hvor tyngdekraften begrenses av en fornemmelse av romlig orden og dybde. For-, mellom- og bakgrunnen i det enkelte maleriet bygges opp gjennom lag på lag med maling for å skape et abstrakt billeddikt. Selve kjernen i dette malerimangfoldet er kunstnerens forkjærlighet for tegning. Dette gjør det mulig for ham å arbeide som en dikter med frihet til å skrible og notere samtidig. Det karakteristiske ved de ulike teknikkene smeltes sammen, og når billeddiktene legges inn i treveggen, danner de et eget galleri i galleriet, som rommer en egenartet og høyt skattet samling.

Tekst: Gavin Jantjes

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstner/produsent

Olav Christopher Jenssen

Billedkunstner

Født 02.04.1954 i Sortland, Vesterålen, Norge

Verksinfo

Datering:
1991–1992
Andre titler:
Untitled (Meditations on Georges de La Tour) (ENG)
Meditationen über Georges de La Tour (GER)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
107 malerier innfelt i tre vegger
Mål:
  • 300 x 307 x 368 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Kjøpt 1992
Inventarnr.:
MS-02499-1992
Registreringsnivå:
Komplekst objekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Harvik, Andreas
Opphavsrett:
© Jenssen, Olav Christopher/BONO