Baby Face Assassin

  • Kunstner: Lotte Konow Lund
  • Datering: 1999
  • Betegnelse: Video

Ikke utstilt

Om verket

En liten, grønn plastdings med bilde av fotballspilleren Ole Gunnar Solskjær på er mistet, og utløser overraskende sterke reaksjoner – en ung kvinnes identitet vakler.

Lotte Konow Lunds videoarbeid Babyface Assassin presenterer oss i et statisk utsnitt for et «snakkende hode», personifisert av kunstneren selv. Gråtkvalt og blottlagt forteller hun om hvordan denne masseproduserte og banale tingen var som en talisman for henne. Den ga henne krefter i vanskelige sosiale situasjoner og satte henne i kontakt med de evnene Solskjær hadde som fotballspiller: å dukke opp alene foran mål og score i et avgjørende øyeblikk. Den målrettede strategien til «The Baby-Faced Assassin», som Solskjær ble kalt da han spilte for Manchester United, står i åpenbar kontrast til en eksistensiell usikkerhet hvor man sjelden er en helt i eget liv.

Babyface Assassin vitner med sin tragikomiske lille fortelling om vår tids kjendiskultus, hvor vi ser opp til idrettsstjerner, artister og næringslivsfolk. Det oppstår en meningsavgrunn når identiteten betingelsesløst knyttes opp til offentlig tilgjengelige rollemodeller. Som personlige holdepunkter i tilværelsen blir disse personene, og de gjenstandene de speiles i, spinkle og vilkårlige. Konow Lunds video signaliserer en ærlig autentisitet, som om det dreiet seg om et intervju i en realityserie. Det massemediale presset i kulturen siver gjennom, og kunstneren lar også i denne videoen kvinnen bli en følelsesladet aktør i basketak med kulturens psykologiske spill. Resultatet er både ubehagelig og humoristisk for betrakteren.

Tekst: Line Ulekleiv

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstner/produsent

Lotte Konow Lund

Billedkunstner

Født 1967

Verksinfo

Datering:
1999
Andre titler:
Baby Face Assassin (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Video
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 06:30 min
  • Varighet: 30 sek
Opplag:
  • 1/5
  • Ref. angående opplag jfr. Riksutstillingers utstillingskopi, mail pr. 7.11.2013.
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Kjøpt 1999
Inventarnr.:
MS-04217-1999
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Opphavsrett:
© Lund, Lotte Konow/BONO