Weather Forecast

  • Kunstner: Marijke van Warmerdam
  • Datering: 2000
  • Betegnelse: Film

Om verket

Marijke van Warmerdam fikk sitt internasjonale gjennombrudd i midten av 1990-årenesom deltaker på Venezia-biennalen i 1995 og på documenta i Kassel 1997.

Warmerdam arbeider med installasjon, film, fotografi og skulptur og har utviklet et kunstuttrykk hvor de ulike teknikkene gjensidig påvirker hverandre. Hun utnytter for eksempel forståelsen av det skulpturelle i fotografiet og i filmen, noe som viser seg i behandlingen av tekstur og form i figurene og objektene.

Warmerdams verk har gjerne et absurd poetisk tilsnitt med en leken tilnærming til alvorlige temaer. Tiden er et gjennomgående sentralt tema. I Weather Forecast symboliserer været tiden. Filmen foregår i et lukket, rødt rom med et plankegulv. I hjørnet står et frittstilt badekar. Det siver damp inn i rommet. Solskinnet bryter inn og tegner et lysende vindu med ruter på veggen, med en langstrukket slagside på den venstre siden. Regnet øser ned og fyller karet så vannet strømmer utover gulvet. Plutselig dumper en stor isklump rett oppi karet slik at vannet spruter til alle kanter. I et fortettet billedspråk forsterkes opplevelsen av tiden i naturens forløp gjennom sol, regn og is.

Filmatisk understøttes dette ved bruken av 35 mm film, som har en nyansert materialitet. De ulike «værskiftningene» skaper brytninger i lyset, og fuktigheten endrer fargetonene på den røde veggen og i det brune tregulvet. Tidens gang speiles i loopens tekniske grep, som gir en i prinsippet evigvarende gjentakelse av filmens eget tidsforløp.

Tekst: Eva Klerck Gange

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstner/produsent

Verksinfo

Datering:
2000
Andre titler:
Weather Forecast (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Film 35 mm
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 06:06 min
Opplag:
  • 1/3
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Kjøpt 2001
Inventarnr.:
MS-04467-2001
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Anne Hansteen
Opphavsrett:
© Warmerdam, Marijke van/BONO