Sittende naken kvinneFrokost i det grønne

 • Kunstnere:

  • Carl Nesjar
  • Pablo Picasso
 • Datering: (1962)
 • Betegnelse: Tegning

Ikke utstilt

Kunstnere/produsenter

 • Carl Nesjar

  Billedkunstner

  Født 06.06.1920 i Larvik, død 23.05.2015

 • Pablo Picasso

  Billedkunstner

  Født 1881 i Malaga, død 1973 i Mougins

  Pablo Picasso regnes som en av 1900-tallets viktigste og mest innflytelsesrike kunstnere. Gjennom store deler av kunstnerskapet eksperimenterte han med forskjellige stiler og uttrykk, og vekslet mellom maleri, skulptur og grafikk. Sammen med Georges Braque utviklet han et nytt billedspråk som fikk betegnelsen kubismen.

  Kubismen

  Kubismen strekker seg fra rundt 1907 til 1914 og utfoldet seg i flere faser. I denne perioden malte Picasso en rekke portretter og stilleben hvor motivene ble forenklet og oppbrutt i flater. De fleste maleriene ble holdt i en dempet koloritt. I Gitar (1912) kombinerer Picasso jordfarger med pastellfarger og bryter opp motivet på en måte som er typisk for kubismen. Gitaren som tittelen på maleriet viser til, er nesten ugjenkjennelig.

  Samarbeid med Carl Nesjar

  Picasso samarbeidet i en årrekke med den norske kunstneren Carl Nesjar. Samarbeidet begynte i Høyblokka og fortsatte med en rekke frittstående skulpturer i betong. Et av høydepunktene i samarbeidet er Fiskerne, som ble sandblåst i fasaden av Y-blokka av Nesjar, etter Picassos tegninger. Y-blokka, som ble tegnet av Erling Viksjø og stod ferdig i 1969, ble revet i 2020, til tross for sterke protester.

  Den erotiske suite

  Picassos grafiske produksjon er omfattende og spenner over et vidt spekter av motiv. Da Picasso var 87 år laget han en stor serie grafiske verker som er blitt kalt «Den erotiske suite» eller «Suite 347». I flere av motivene finner vi Picasso selv portrettert, gjerne sammen med en naken kvinnelig modell. Det erotiske innholdet og de seksuelt eksplisitte scenene har gjort at verkene tidligere er blitt sensurert.

Verksinfo

Datering:
(1962)
Andre titler:
Seated Female Nude (ENG)
The Luncheon on the Grass (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Blyant på fotopapir klebet til kartong
Teknikk:
Materiale:
Mål:
 • 325 x 245 mm
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Kjøpt 2020
Inventarnr.:
NMK.2020.0040
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Børre Høstland
Opphavsrett:
© Picasso, Pablo/BONO