Drømmeren. Kunstneren Torleiv Stadskleiv

  • Kunstner: Halfdan Egedius
  • Datering: 1895
  • Betegnelse: Maleri

Utstilt i: Rom 061 Samlingspresentasjonen - Følelser og stemninger

Om verket

På tross av sin korte levetid satte Halfdan Egedius tydelige spor etter seg i norsk kunst. Hans talent ble oppdaget tidlig og han tok fatt på utdannelsen allerede som niåring, ved Bergsliens malerskole. Under utdannelsen i Kristiania hadde han blant andre også Erik Werenskiold og Harriet Backer som lærere.

Egedius’ kunst representerer oppbruddet fra realismen og orienteringen mot et mer stemningsmettet uttrykk. Det viser seg i forenklingen av formene, ledig fargebruk og bølgende penselstrøk. Men først og fremst viser Egedius’ motiver en personlig tolkning av landskap og miljøer.

Maleriet Drømmeren bygger på 1880-årenes revitalisering av kunstnerportrettet som sjanger. Den tolv år eldre malerkollegaen Torleiv Stadskleiv er avbildet i en bondestue i Bø i Telemark, hvor Egedius bodde sommeren 1895. Fremstillingen er både storslått enkel og uformell. Med blikket rettet mot lyset som siver inn sitter figuren hensunket i egne tanker. Han er plassert litt til siden i billedfeltet, balansert av solflekken på gulvet. Fargemessig er bildet organisert rundt et midtparti i svart-hvitt, omgitt av komplementærskjemaet rødt, gult og grønt, med de knallrøde sokkene og kubbestolen som blikkfang.

Posituren trekker veksler på et populært motiv i kunsthistorien: den melankolske tenkeren. Mot slutten av 1800-tallet ble motivet tatt opp og reformulert av blant andre Auguste Rodin og Edvard Munch. Hos Egedius er temaet formulert på en mer jordnær og tilforlatelig måte.

Tekst: Øystein Ustvedt

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Halfdan Egedius

Billedkunstner, Maler, Tegner

Født 05.05.1877 i Drammen, Drammen, død 02.02.1899 i Kristiania, Norge

Verksinfo

Datering:
1895
Andre titler:
The Dreamer. The Artist Torleiv Stadskleiv (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Olje på lerret
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 100 x 81,5 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motiv:
Motivtype:
Ervervelse:
Kjøpt av kunstnerens foreldre 1899
Inventarnr.:
NG.M.00505
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Børre Høstland