Spill og dans

  • Kunstner: Halfdan Egedius
  • Datering: 1896
  • Betegnelse: Maleri

Om verket

Maleriet Spill og dans omtales ofte som ”uferdig”, men er like fullt blitt stående blant Halfdan Egedius’ mest betydelige verk. Fargebruken er dempet og formene står frem som bare delvis utførte eller de forsvin- ner mot et ubestemmelig mørke. Miljø og detaljer tones ned til fordel for en summarisk helhetsvirkning. Den løse formen bygger opp under bildets stemningsfulle motiv knyttet til musikk, rytmer, dans og ekstase.

Bildet er malt i Bø i Telemark sommeren 1896, med malerkollega Torleiv Stadskleiv som modell for felespilleren. På sin første tur i disse traktene, som var i 1892, ble Egedius fengslet av Telemarks natur og kultur, og ikke minst av ”villskapen” som lå i områd- ets musikk- og dansetradisjoner. Egedius arbeidet med temaet over en lengre periode og vi kjenner flere tegninger, forstudier og variasjoner av motivet. Forholdet mellom felespilleren, instrumentet og de dansende skaper en suggererende fornemmelse av lyd, bevegelse og sterke følelser. De grove strøkene og flyktige fargeflekkene understreker dette. Musikk var ellers et utbredt tema i 1890-årenes malekunst.

Kvinnene i bakgrunnen er kledd i karakteristiske folkedrakter. Spillemannens lyse profil står frem i kontrast mot bakgrunnens mørke, og er plassert langt ut til venstre. Lyset gir ansiktet et dramatisk preg. Med halvt lukkete øyne gir han seg hen til musikkens evne til å drive de dansende stadig videre. Sentralt i komposisjonen står en gåtefull rød form – kanskje et abstrakt symbol for følelsene og kreftene som er i sving?

Tekst: Øystein Ustvedt

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Halfdan Egedius

Billedkunstner, Maler, Tegner

Født 05.05.1877 i Drammen, Drammen, død 02.02.1899 i Kristiania, Norge

Verksinfo

Datering:
1896
Andre titler:
Play and Dance (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Olje på lerret
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 83 x 95,5 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motivtype:
Ervervelse:
Kjøpt 1905
Inventarnr.:
NG.M.00662
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Børre Høstland/Lathion, Jacques

"Spill og dans" relaterer til: