Skogsinteriør

  • Kunstner: Thorvald Erichsen
  • Datering: (1900)
  • Betegnelse: Maleri

Utstilt i: Rom 061 Samlingspresentasjonen - Følelser og stemninger

Om verket

Et mylder av grønne farger, linjer og former skaper til sammen et inntrykk av bugnende, livskraftig vegetasjon. Vi ser inn i et frodig skogsinteriør der trær og planter vokser fritt og tøylesløst. Villniset er så tett at det minner om en jungel der det står til dels mørkladent og ugjennomtrengelig foran oss. Det er noe lekent, litt tilfeldig over motivet. En freidighet i utførelsen peker vekk fra forsiktig rasjonalitet.

Det er ikke en detaljert, naturtro skildring av hver enkelt plante vi ser gjengitt. I stedet har Thorvald Erichsen valgt å formidle sin mer umiddelbare visuelle opplevelse av vekstene. Det er spesielt fargeinntrykket av naturen han vektlegger, men også naturens former og linjer. Denne anvendelsen av malerkunstens særegne virkemidler forklarer hvorfor Erichsen regnes blant sin tids fremste norske kunstnerne i utviklingen mot det moderne maleri, hvor det ikke er selve motivet som er mest iøynefallende, men heller den rent maleriske behandlingen av det.

Erichsens maleri kan imidlertid også forstås ut fra århundreskiftets åndelig orienterte symbolistiske idéstrømninger, som interesserte ham. Sett fra denne vinkelen kan bildet formidle en fornemmelse av naturens grøderike og gåtefulle livskraft. Naturmystikkens idé om en besjelet natur kan ses antydet gjennom blant annet lyset, som her utgjør komposisjonens gylne midtpunkt, og forankrer mylderet av former. Videre kan også den markerte kontrasten mellom lys og skygge her tolkes metaforisk, eksempelvis i retning av det evig sykliske i naturens mangslungne prosesser.

Tekst: Nina Denney Ness

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Thorvald Erichsen

Billedkunstner, Maler

Født 1868 i Trondheim, død 1939 i Oslo

Verksinfo

Datering:
(1900)
Andre titler:
Wooded Landscape (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Olje på lerret
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • H 81,6 cm x B 98,2 cm x D 2,3 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motiv:
Motivtype:
Ervervelse:
Kjøpt 1906
Inventarnr.:
NG.M.00688
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Børre Høstland/Lathion, Jacques/Høstland, Børre