Fyr på den norske kyst

  • Kunstner: Peder Balke
  • Datering: 1850–1860
  • Betegnelse: Maleri

Utstilt i: Rom 043 Samlingspresentasjonen - Naturens kraft

Om verket

Peder Balke var elev av J.C. Dahl i Dresden i 1836 og 1843–44. Han var utdannet dekorasjonsmaler før han tok fatt på sin kunstnerutdanning, og gjennom karrieren arbeidet han parallelt innen begge områder.

Balkes kunstneriske formspråk utviklet seg i en annen retning enn kollegaenes. Trolig var bakgrunnen som dekorasjonsmaler årsaken til at han frigjorde seg fra den regjerende detaljtro framstillingsformen, gjerne utført med svært tynne pensler. Hos Balke ser man tydelig hvordan han har påført lerretet maling, enten ved hjelp av pensler, palettkniv eller rett og slett fingrene. Få detaljer er med, og fargeskalaen er sparsom og harmonisk. I Fyr på den norske kystopprettholdes likevekten i bildet ved en fordeling mellom lyse og mørke partier. Det mørke utlignes av en smal stripe rødt i overgangen til det lyse.

I mange av Balkes malerier er monumentale naturformasjoner eller -fenomener hovedmotivet. Her er det den lange og ensartete stranden i kontrast til det vertikale fyrtårnet som bærer komposisjonen. Under uværet som nå er på vei bort, har to båter fått problemer. Den ene ligger igjen på grunnen, ikke langt fra fyret. Naturkreftene råder, et yndet element i den romantiske maletradisjonen.

Balke var en av de første norske bildekunstnerne som beveget seg nord for Trondheim, faktisk helt lengst nord i Finnmark.Fyr på den norske kyst prydet Norges Banks 1000-kronerseddel i årene 1975–87.

Tekst: Ellen J. Lerberg

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Peder Balke

Billedkunstner

Født 1804 i Helgøya, Nes i Hedmark, død 1887 i Kristiania, Oslo

Verksinfo

Datering:
1850–1860
Andre titler:
Lighthouse on the Norwegian Coast (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Olje på lerret oppklebet på lamellplate
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • H 58,3 x B 70,8 x D 2 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motiv:
Ervervelse:
Kjøpt for J.H. Beers legat 1924
Inventarnr.:
NG.M.01320
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Børre Høstland/Lathion, Jacques