Untitled Wall Painting (Total Revolution)

  • Kunstner: Gardar Eide Einarsson
  • Datering: 2001
  • Betegnelse: Maleri

Utstilt i: Rom 086 Samlingspresentasjonen - Resirkulert revolusjon

Om verket

Gardar Eide Einarsson utdannet seg som kunstner i Norge, Frankfurt og New York. Kunsten hans kjennetegnes av et tvetydig forhold til motkulturer og hvordan de manifesteres. Det er uklart om verkene hans blir til gjennom ren fascinasjon eller om de er basert på en kritisk undersøkelse av slike fenomener.

Einarsson er særlig interessert i folk på utsiden som kjemper for en radikal samfunnsendring, og han viser like gjerne til pønkere som til terrorister, seriemordere og diktatorer. Rebellen, slik denne figuren fremstilles av Einarsson, er en lovløs meningsavviker og hardbarket individualist som stadig gjør opprør mot det bestående. Einarsson er spesielt opptatt av individets frihetskamp, som truer den sentraliserte makten i dagens overvåkningssamfunn. Ved at Einarsson siterer slike uttrykk for radikal motstand i sine kunstverk, fetisjerer og viderefører han bevisst myten om opprøret og samfunnsrebellen.

Untitled Wallpainting (Total Revolution) tar i bruk spontan gatetagging og gjør den om til kunstverk. Slagordet blir nå sirlig skrevet ned på en hvit gallerivegg ved hjelp av stensiler, noe som gjør denne en gang så aggressivt formulerte ytringen til et nøye beregnet, forhåndslaget «instruksjonsverk» som kan settes opp i et hvilket som helst utstillingsrom.

Tekst: Andrea Kroksnes

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstner/produsent

Gardar Eide Einarsson

Billedkunstner

Født 1976

Verksinfo

Datering:
2001
Andre titler:
Untitled Wall Painting (Total Revolution) (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Akryl på vegg
Teknikk:
Mål:
  • Variert størrelse
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Kjøpt 2005
Inventarnr.:
NMK.2005.0270
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Annar Bjørgli/Høstland, Børre
Opphavsrett:
© Einarsson, Gardar Eide/BONO