Empire Vampire V (C)

  • Kunstner: Isa Genzken
  • Datering: (2005)
  • Betegnelse: Skulptur

Ikke utstilt

Om verket

Isa Genzkens overstrømmende og fargerike skulpturer er overflødighetshorn av billedspråk og materialer. Hun interesserer seg for ulike aspekter innen dagliglivets sfære, det være seg media, forbruksvarer, design, arkitektur eller urbane omgivelser. Hennes tilnærming til skulpturen som medium innebærer å rokke ved dens tradisjonelle kvaliteter som sokkelen, skala, volum og materialitet. Satt sammen til originale assemblager og skulpturelle konstruksjoner, fanger skulpturene spenningen mellom vekst og ruin, det skapende og destruksjon, fortid og fremtid.

Genzkens allsidige praksis tar opp arven etter konstruktivismen og minimalismen, og involverer ofte en kritisk, åpen dialog med modernistisk arkitektur, visuell og materiell kultur. Med gips, sement, bygningsdeler, fotografier og atskillige funne objekter lager hun arkitektoniske strukturer som kan oppfattes som samtidsruiner.

I Empire Vampire V (C) lar Genzken sokkelen bli et arkitektonisk fundament for skulpturen. Sokkelen absorberes i skulpturen, og med dette grepet bryter hun med den tradisjonelle oppfatningen av skulptur, men uten å forkaste tradisjonen helt. Arbeidet er en av flere skulpturer hvor Genzken setter spørsmålstegn ved sokkelen, ikke bare i kunsthistorisk kontekst, men også som en respons til angrepene på Tvillingtårnene i New York i 2001. Genzken var i New York på denne tiden. Hun ble vitne til den plutselige sårbarheten i det arkitektoniske fundamentet til World Trade Center, og med dette den synkende tilliten til økonomiske og politiske maktstrukturer.

Tekst: Marthe Tveitan

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstner/produsent

Isa Genzken

Maler

Født 1948

Verksinfo

Datering:
(2005)
Andre titler:
Empire Vampire V (C) (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
sokkel med cellofan, plastgress, silkeblomster, plaststige, polyesterskilpadde og porselensfigur
Materiale:
Mål:
  • H 164 cm x B 84,5 cm x D 79,5 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Kjøpt 2007
Inventarnr.:
NMK.2007.0072
Registreringsnivå:
Komplekst objekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Opphavsrett:
© Genzken, Isa/BONO