Karen Holtsmark, «Mennesket og vilkårene», 1935 © Holtsmark, Karen/BONO
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland
  • 1. september 2021
  • Norge rundt med Nasjonalmuseet – Ås kulturhus

Opplev Karen Holtsmarks storslåtte tolkning av menneskets tilstand og forholdet mellom mennesker, uttrykt på en overraskende måte.

I 1935 markerte Karen Holtsmark seg internasjonalt med maleriet Mennesket og vilkårene på surrealismeutstillingen i København. Inspirasjonen fra en reise gjennom Russland i 1933 hadde fulgt henne til Paris, der hun malte bildet til lyden av Stravinskijs musikk.

Maleriet viser arven fra Picasso, men fargene er sterkere og kontrastene større. Holtsmarks uttrykk var både modig og utfordrende. Kanskje passet hennes uttalte engasjement for kvinnekamp og politikk dårlig overens med surrealistenes seksualiserte og mannsdominerte billedverden?

Program

  • 11.00 Åpning ved kommunedirektør i Ås kommune, Tom-Arne Tørfoss
  • 11.05 Billedkunstner Astrid Mørland om sitt møte med Karen Holtsmark og Mennesket og vilkårene  
  • 12.00 Igor Stravinskijs Vårofferet ved Olga Jørgensen og Julie Ye på piano
  • 12:30 Servering i kinosalen
  • 13.45 Kort introduksjon til Mennesket og vilkårene
  • 14.00 Samtale mellom kunsthistoriker Ingrid Wisløff Aars og Lin Stafne-Pfisterer, Kurator ved Nasjonalmuseet om Karen Holtsmark
  • 15.15 Kort introduksjon til Mennesket og vilkåren

Norge rundt med Nasjonalmuseet

Denne sommeren skal flere kjente verk fra Nasjonalmuseets samling reise Norge rundt og vises fram på steder som de har en spesiell tilknytning til. Alle landets fylker vil få besøk av kunst- eller designskatter. I noen tilfeller vises kunstverket på stedet der det ble skapt, mens i andre tilfeller er det motivet eller kunstneren som har en tilknytning til stedet.

Antallet besøkende tilpasses gjeldende smittevernregler.

Kunsten kommer hjem

Norge rundt med Nasjonalmuseet inngår i Kunsten kommer hjem, Nasjonalmuseets program for 2021. I løpet av året inviteres publikum til å oppleve sentrale verk fra museets samling på visningssteder som Kunstnernes Hus, Blaafarveværket, Dronning Sonja KunstStall og Teknisk Museum.

Nye Nasjonalmuseet åpner i 2022 

Når det nye Nasjonalmuseet åpner 11. juni 2022, vil du kunne se igjen dette maleriet i Rom 68. Der vil vi framheve det som hovedverk side om side med radikale, kubistiske malerier av Pablo Picasso og Georges Braques. Vi ser fram til å ønske deg velkommen til det nye Nasjonalmuseet. 

Se facebookarrangementet her.

Les mer om verket her.