Kitty Kielland, «Torvmyr på Jæren» (utsnitt), 1882
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland
  • 5. september 2021
  • Norge rundt med Nasjonalmuseet – Hå gamle prestegard

Kom tett på Kitty Kiellands Torvmyr på Jæren på Hå gamle Prestegard!

Dystre grå skyer ligger tyngende over det flate landskapet på Jæren. Skyene mørklegger torvmyren under seg. En fornemmelse av himmelens nærvær forsterkes av skylagets speiling i myrvannet samt av de hvite myrullplantene. Mykt avrundete i sin form, kan de minne om små skydotter. I bakgrunnen skimtes et menneske ved en hest med kjerre. De synes små, nærmest ubetydelige. Rundt dem ligger sorte hauger med torv utskåret fra myren, som tause vitner om menneskenes slit, men også om myras nytteverdi.

Kitty Kielland er mest kjent for sine skildringer fra Jæren. Gjennom motiver fra dette flate landskapet er hun blitt stående som en av Norges mest markante landskapsmalere.

Program

  • Kl 11:00–17:00 Visning av verket for publikum
    Elin-Therese Aarseth fra Nasjonalmuseet vil være til stede under hele visningsperioden.
  • Kl 13.00–13:05 Opplesing av dikt fra Kitty K av Helge Torvund: ved Svein Høyland
  • Kl 13:05-13:10 Velkommen: Eva Watne, daglig leder ved Hå gamle prestegard, ønsker velkommen
  • Kl 13:10–13:20 Kunsten kommer hjem ved ved Elin-Therese Aarseth, kurator
  • Kl 13:25–14:10 Kitty Kiellands torvmyrer, foredrag ved Inger M.L. Gudmundson, konservator ved Stavanger kunstmuseum og Ph.d.-stipendiat ved Universitetet i Oslo

For deltakelse på foredraget må du kjøpe inngangsbillett på forhånd:

Meld deg på foredraget her

Norge rundt med Nasjonalmuseet

Denne sommeren skal flere kjente verk fra Nasjonalmuseets samling reise Norge rundt og vises fram på steder som de har en spesiell tilknytning til. Alle landets fylker vil få besøk av kunst- eller designskatter. I noen tilfeller vises kunstverket på stedet der det ble skapt, mens i andre tilfeller er det motivet eller kunstneren som har en tilknytning til stedet.

Antallet besøkende tilpasses gjeldende smittevernregler.

Kunsten kommer hjem

Norge rundt med Nasjonalmuseet inngår i Kunsten kommer hjem, Nasjonalmuseets program for 2021. I løpet av året inviteres publikum til å oppleve sentrale verk fra museets samling på visningssteder som Kunstnernes Hus, Blaafarveværket, Dronning Sonja KunstStall og Teknisk Museum.

Når det nye Nasjonalmuseet åpner 11. juni 2022 kan du oppleve verk av Kitty Kielland i fem rom i samlingsutstillingen. I rom 58 er hun representert med maleriet Torvmyr på Jæren fra 1901. Maleriet er museets seneste ervervelse av Kielland. Fram til 12. september kan du se verket i samarbeidsutstillingen Kunstaudiens i Dronning Sonjas KunstStall i Oslo.

Ønsker du å bli bedre kjent med Kitty Kielland? Les artikkelen Et upløyd land – Kitty Kielland og myra her.

Se facebookarrangementet her.

Les mer om verket her.