Ihpétonga-elegi

 • Kunstnere:

  • Pablo Picasso
  • Yvan Goll (Utgiver/forlegger)
 • Datering: 11. april 1949 (plate) / (1949) (trykk)
 • Betegnelse: Grafikk

Ikke utstilt

Kunstnere/produsenter

 • Pablo Picasso

  Billedkunstner

  Født 1881 i Malaga, død 1973 i Mougins

  Pablo Picasso regnes som en av 1900-tallets viktigste og mest innflytelsesrike kunstnere. Gjennom store deler av kunstnerskapet eksperimenterte han med forskjellige stiler og uttrykk, og vekslet mellom maleri, skulptur og grafikk. Sammen med Georges Braque utviklet han et nytt billedspråk som fikk betegnelsen kubismen.

  Kubismen

  Kubismen strekker seg fra rundt 1907 til 1914 og utfoldet seg i flere faser. I denne perioden malte Picasso en rekke portretter og stilleben hvor motivene ble forenklet og oppbrutt i flater. De fleste maleriene ble holdt i en dempet koloritt. I Gitar (1912) kombinerer Picasso jordfarger med pastellfarger og bryter opp motivet på en måte som er typisk for kubismen. Gitaren som tittelen på maleriet viser til, er nesten ugjenkjennelig.

  Samarbeid med Carl Nesjar

  Picasso samarbeidet i en årrekke med den norske kunstneren Carl Nesjar. Samarbeidet begynte i Høyblokka og fortsatte med en rekke frittstående skulpturer i betong. Et av høydepunktene i samarbeidet er Fiskerne, som ble sandblåst i fasaden av Y-blokka av Nesjar, etter Picassos tegninger. Y-blokka, som ble tegnet av Erling Viksjø og stod ferdig i 1969, ble revet i 2020, til tross for sterke protester.

  Den erotiske suite

  Picassos grafiske produksjon er omfattende og spenner over et vidt spekter av motiv. Da Picasso var 87 år laget han en stor serie grafiske verker som er blitt kalt «Den erotiske suite» eller «Suite 347». I flere av motivene finner vi Picasso selv portrettert, gjerne sammen med en naken kvinnelig modell. Det erotiske innholdet og de seksuelt eksplisitte scenene har gjort at verkene tidligere er blitt sensurert.

 • Yvan Goll

  Født 1891, død 1950

Verksinfo

Datering:
11. april 1949 (plate) / (1949) (trykk)
Andre titler:
Élégie d'Ihpétonga (FRE)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Litografi på papir
Teknikk:
Materiale:
Mål:
 • 325 x 250 mm
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Ervervet 1951
Inventarnr.:
NG.K&H.1951.0118
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Husby, Therese
Opphavsrett:
© Picasso, Pablo/BONO