De fattiges måltidDet enkle måltid

  • Kunstner: Pablo Picasso
  • Datering: 1903
  • Betegnelse: Maleri

Utstilt i: Rom 067 Samlingspresentasjonen - Ekspresjon

Om verket

En kvinne og en mann sitter sammensunkne over et bord i et dystert interiør. Ansiktsuttrykkene og kroppsspråket deres vitner om resignasjon. Kvinnen ser mot oss med et ufokusert blikk. Det bleke ansiktet hennes lyser hvitt mot de dunkle omgivelsene. Hun ser ut til å være innhyllet i et teppe.

Mannen sitter tett ved hennes side. Hans mørklagte øyne ser ned og vekk, og hans ansikt synes merket av dype arr. Det virker som om han holder om kvinnen med den ene armen. Den andre armen hans ligger tungt på bordet, med en hånd som proporsjonalt er liten i forhold til kroppen. Foran paret, på bordet de sitter ved, står et drammeglass og en karaffel.

Maleriet tilhører Pablo Picassos såkalte ”blå periode” som strakk seg over årene 1901 til 1904. Denne fasen i hans kunstnerskap har fått en slik benevnelse på grunn av den blålige koloritten som preger bildene. Typisk for motivene hans i disse årene er skildringen av fattige, fortvilte mennesker – sosialeoutsidere som drankere, prostituerte og tiggere. Dette ble i hans etterfølgende ”rosa periode” erstattet av et lystigere motivvalg og en varmere koloritt. Picassos mange endringer hva gjelder stil og tematikk er et karakteristisk kjennetegn ved hans kunstnerskap, og forklares blant annet ut fra en betydelig eksperimenteringslyst.

Picasso ble født i Spania, men var fra 1904 fast bosatt i Frankrike.

Tekst: Nina Denney Ness

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Pablo Picasso

Billedkunstner

Født 1881 i Malaga, død 1973 i Mougins

Pablo Picasso regnes som en av 1900-tallets viktigste og mest innflytelsesrike kunstnere. Gjennom store deler av kunstnerskapet eksperimenterte han med forskjellige stiler og uttrykk, og vekslet mellom maleri, skulptur og grafikk. Sammen med Georges Braque utviklet han et nytt billedspråk som fikk betegnelsen kubismen.

Kubismen

Kubismen strekker seg fra rundt 1907 til 1914 og utfoldet seg i flere faser. I denne perioden malte Picasso en rekke portretter og stilleben hvor motivene ble forenklet og oppbrutt i flater. De fleste maleriene ble holdt i en dempet koloritt. I Gitar (1912) kombinerer Picasso jordfarger med pastellfarger og bryter opp motivet på en måte som er typisk for kubismen. Gitaren som tittelen på maleriet viser til, er nesten ugjenkjennelig.

Samarbeid med Carl Nesjar

Picasso samarbeidet i en årrekke med den norske kunstneren Carl Nesjar. Samarbeidet begynte i Høyblokka og fortsatte med en rekke frittstående skulpturer i betong. Et av høydepunktene i samarbeidet er Fiskerne, som ble sandblåst i fasaden av Y-blokka av Nesjar, etter Picassos tegninger. Y-blokka, som ble tegnet av Erling Viksjø og stod ferdig i 1969, ble revet i 2020, til tross for sterke protester.

Den erotiske suite

Picassos grafiske produksjon er omfattende og spenner over et vidt spekter av motiv. Da Picasso var 87 år laget han en stor serie grafiske verker som er blitt kalt «Den erotiske suite» eller «Suite 347». I flere av motivene finner vi Picasso selv portrettert, gjerne sammen med en naken kvinnelig modell. Det erotiske innholdet og de seksuelt eksplisitte scenene har gjort at verkene tidligere er blitt sensurert.

Verksinfo

Datering:
1903
Andre titler:
Poor Couple in a Café (ENG)
Ménage de Pauvres (FRE)
Man and Woman in a Café (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Olje på lerret
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 81,8 x 65,6 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motivtype:
Ervervelse:
Gave fra Nasjonalgalleriets Venner 1917, innkommet 1918
Inventarnr.:
NG.M.01183
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Høstland, Børre
Opphavsrett:
© Picasso, Pablo/BONO

"De fattiges måltid, Det enkle måltid" relaterer til: