Håret flettes

  • Kunstner: Christian Krohg
  • Datering: Antagelig 1888
  • Betegnelse: Maleri

Utstilt i: Rom 057 Samlingspresentasjonen - Ta del i din tid

Om verket

Christian Krohg var en mann med blikk for de nære relasjoner, og scener fra familielivet utgjør en betydelig motivgruppe. Særlig kjent er hans mange skildringer av familien Gaihede på Skagen, og fra slutten av 1880-årene er det hans egen familie som er modeller. I familiemotivene fant Krohg allmenne temaer som gikk på tvers av samfunnsgrupper, og som derfor kunne favne et bredt publikum. Karakteristisk i hans sjangermotiver er fokuseringen på de små hverdagslige øyeblikk av nærhet og omsorg: bestefar som vugger vogga, ammende mor, mor som leser for barna, eller som i dette motivet: en mor som fletter håret på sin lille datter.

Inspirert av blant annet fotografi etterstrebet Krohg å gi maleriene et øyeblikkspreg. Karakteristisk for hans formale grep er de drastiske avskjæringene av motivet, figurenes spontane positurer og gjerne uvante plasseringer. Noe av det originale ved Håret flettes er at situasjonen er sett bakfra, og vi må

derfor selv forestille oss ansiktsuttrykkene til de to.”Det er avskjæringen det kommer an på,” ble et motto for Krohg. En vesentlig effekt av dette komposisjonsprinsippet er at det skapes en enhet mellom billedrommet og betrakterens posisjon.

Konsentrasjonen om nærhet og relasjoner i motivvalg er en motvekt til det fragmentariske og det øyeblikkspregete som Krohgs formale valg legger opp til. Vi blir presentert for noe tilsynelatende tilfeldig, men det ”krohgske” øyeblikk har gjerne et følelsesmessig moment som gir et innhold med større dybde.

Tekst: Vibeke Waallann Hansen

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Christian Krohg

Billedkunstner, Forfatter, Journalist, Jurist

Født 1852 i Vestre Aker, død 1925 i Oslo

Christian Krohg engasjerte seg for rettferdighet og ytringsfrihet. Han var en av realismens store norske malere. Krohg malte arbeiderklassen i 1800-tallets Kristiania med medfølelse og ønske om endring.

Måtte han bli jurist som sin far? Kunne han ikke bli kunstner? Christian Krohg ble begge deler. Etter endte jusstudier i Kristiania reiste han til kunstakademiet i Karlsruhe for kunstutdanning. Da mange av de yngre norske kunststudentene reiste herfra til München for videre studier, fulgte Krohg sin lærer Gussow til Berlin. Møtet med denne storbyen vekket Krohgs sosiale engasjement, et engasjement han beholdt livet ut.

Skagen 

Møtet med den lille landsbyen Skagen i Danmark i 1879 gjorde inntrykk på Krohg. Skagen tiltrakk seg mange kunstnere, og for de fleste av dem var det landskapet og lyset som fascinerte. Krohg valgte heller å male menneskene som bodde der og de enkle forholdene de levde under. Han kom særlig tett på familien Gaihede og malte mange motiver som skildrer deres hverdag. Vi møter familiens eldste, Ane og Niels Gaihede, i det de skjærer brød, bøter fiskegarn eller tar seg en hvil. Deres barn og barnebarn ser vi sove, flette hår eller våke over en liten som er syk. Krohg vendte tilbake til Skagen ved flere anledninger. 

Sovende sypiker 

Blant de tidligste sosialt engasjerte motivene av Krohg er skildringer av sypiken som har sovnet over arbeidet. I flere versjoner har han realistisk gjengitt den unge jenta som har sittet gjennom natta og sydd på oppdrag, for så til slutt å sovne ved symaskinen. Sypiken møter vi igjen i et av Krohgs viktigste prosjekter: fortellinga om Albertine. Med utgangspunkt i historier han hadde hørt og mennesker han hadde møtt maler Krohg flere scener fra Albertines liv.  

I Kristiania 

Ved begynnelsen av 1880-årene samlet det seg en gruppe unge kunstnere, forfattere og intellektuelle på kafeene i hovedstaden. De var i opprør til den rådende samfunnsstruktur og gjorde seg høglytte tanker omkring moral, sex, rusmidler og den frie kjærlighet. De ledende innen «Kristiania-bohemen» var Krohg og Hans Jæger. Gruppa var aktive i pressen, skrev dikt og romaner, og Krohg og Jæger startet avisen Impressionisten. Det var her Jæger presenterte sine ni bud: leveregler for en god bohem. Til kretsen hørte også Oda Engelhart, som giftet seg med Krohg i 1888. Christian og Oda Krohg er foreldre til kunstneren Per Krohg og besteforeldre til kunstneren Guy Krohg. 

Krohg har en stor produksjon og et vidtfavnende utvalg av motiver. Særlig er hans mange portretter verdt å merke seg. Like inngående kunne han portrettere statsminister Sverdrup som en liten, unnselig gutt på en pinnestol. Hans evner til å karakterisere medførte at han fikk en rekke portrettoppdrag.  

I årene 1901–09 var Krohg i hovedsak bosatt i Paris hvor han underviste ved Académie Colarossi. Impulser fra nye strømninger i tida gjorde at Krohgs så presise og realistiske stil endret seg til mer oppløste former og løse penselstrøk. Motivmessig ble kunstnermodellen mer sentral enn tidligere.     

Da Norges første kunstakademi åpnet i 1909, var Krohg dets første direktør og professor, en stilling han hadde til sin død i 1925.  

Verksinfo

Datering:
Antagelig 1888
Andre titler:
Braiding her Hair (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Olje på lerret
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • H 56 cm x B 49 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motivtype:
Ervervelse:
Kjøpt 1914
Inventarnr.:
NG.M.01034
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Børre Høstland/Lathion, Jacques