MorgenMorgen original tittel

  • Kunstner: Gert Jynge
  • Datering: 1933
  • Betegnelse: Maleri

Ikke utstilt

Om verket

Gert Jynge studerte ved Statens Kunstakademi 1929–33 under Axel Revold. I utstillingen ”Elleve unge malere” i Kunstnerforbundet i 1933 viste Jynge, sammen med Erling Enger, Olav Strømme, Sigurd Winge og Bjarne Engebret, bilder som var inspirert av tysk ekspresjonisme. Dette representerte et markant brudd med den rådende fransk-norske estetikk som også Revold sto for.

Morgen viser en blåkledd ung mann liggende på en eng. En sti avgrenser engen mot trærne, fjellene og en lys himmel. Kanskje er dette en arbeidskar som tar en pust i bakken – eller en forelsket ungdom som drømmer seg bort? Han har den ene hånden under hodet og den andre i lommen. Det optrukne kneet og de utstikkende albuene gir skikkelsen et kantet utseende. Ansiktet er summarisk malt, det er maskeaktig, uten detaljer. Huden er mørk.

Det kan være sola som har farget den brun eller at Jynge lar den mørke hudfargen representere interessen for primitiv kunst, slik de tyske ekspresjonistene ofte gjorde i sine bilder. Mannen fyller det meste av billedrommet. De blå klærne står i sterk kontrast til gressets gule, oker, rosa, oransje og grønne farger. Gresstuster og trær er spisse, malt raskt og rytmisk. Både malermåten og den ikke-naturalistiske fargebruken minner om malerstilen til Die Brücke-kunstneren Karl Schmidt-Rottluff, som Jynge var svært opptatt av og besøkte under en studietur til Tyskland i 1933.

Jynge var overlærer ved Statens håndverksog kunstindustriskole fra 1957 til -74.

Tekst: Anita Rebolledo

Fra "Høydepunkter. Kunst fra antikken til 1945", Nasjonalmuseet 2014, ISBN 978-82-8154-084-2

Kunstner/produsent

Gert Jynge

Billedkunstner, Maler

Født 1904 i Kristiania, Norge, død 1994 i Oslo

Verksinfo

Datering:
1933
Andre titler:
Morning (ENG)
Morgen (DEU)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Olje på lerret
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • H 64 cm x B 75 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Kjøpt 1993
Inventarnr.:
NG.M.04270
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Lathion, Jacques
Opphavsrett:
© Jynge, Gert/BONO