12 Studies on Shit

  • Kunstner: Bodil Furu
  • Datering: 2006-2007
  • Betegnelse: Video

Om verket

Arkeologer bruker tidligere kulturers etterlatenskaper som indikatorer på hvordan folk har levd i ulike perioder. En slik interesse for etterlatenskaper som avfall, både sivilisatorisk og rent kroppslig, er også et metodisk utgangspunkt for Bodil Furus verk. Her undersøker hun avfall som informasjon om vår tids tankegods og idealer. Gjennom tolv episodiske kortfilmer, som alle relaterer seg til møkk og skitt, diskuterer Furu samtidens holdninger og livsstil orientert rundt det rene, effektive og ytre.

Vi lever i en tid hvor konsum trumfer behov, og som et resultat tårner avfallet seg opp som en vedvarende trussel mot både vårt hyperkontrollerte selvbilde og naturens overlevelse. Furu møter i videoen flere yrkesgrupper som jobber med møkk, og ser også på hvordan den private kroppen renses. Vi følger blant annet kunstneren på tarmskylling og møter en person med utlagt tarm. Kloakk og romskrot tematiseres i et videre perspektiv; vi blir simpelthen ikke kvitt søppelet vårt. Skitten plager oss som et tabubelagt og strukturelt problem.

12 Studies on Shit gjør fordøyelsessystemet til ledd i en kritisk undersøkelse av grunnleggende temaer som globalisering og representasjon. I sine arbeider, som er basert på grundig forarbeid og intervjuer, sirkler Furu inn en virkelighet som synes både realistisk og autentisk. Gjennom et utvidet dokumentargrep kombineres den tradisjonelle dokumentarfilmens form og metoder med fiktive elementer – de ulike temaene er underlagt en åpen refleksjon.

Furu er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo.

Tekst: Line Ulekleiv

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstner/produsent

Bodil Furu

Billedkunstner

Født 1976

Verksinfo

Datering:
2006-2007
Andre titler:
12 Studies on Shit (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Video
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 27:00 min
Opplag:
  • 3+AP
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Kjøpt 2007
Inventarnr.:
NMK.2007.0067
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Anne Hansteen
Opphavsrett:
© Furu, Bodil/BONO