Crop Circles

  • Kunstner: Marte Aas
  • Datering: 2010
  • Betegnelse: Video

Ikke utstilt

Om verket

Marte Aas etablerte seg som kunstner sent i 1990-årene. Hun styrer unna dramatiske effekter, og er i liten grad opptatt av ironien og iscenesettelsen som karakteriserer det tidlige 90-tallets fotografi. Hennes distanserte og observerende fremstillinger har vel så klare referanser til såkalt «straight photography», fotografi av mer realistisk og objektiv karakter. Aas befatter seg med landskapenes, hverdagens og samfunnets randsoner i sine arbeider.

Crop Circles er en filmatisk fremstilling av kornsirkler i Sørvest-England. Stille glir vi over ensartede fargeflater med åkre hvor det sporadisk dukker opp imponerende geometriske mønstre. Vi observerer det hele på avstand, både bokstavelig og i overført betydning. Landskapet er stort sett filmet i fugleperspektiv, i Super 8-format med det velkjente kornete uttrykket som skaper en distanse til motivet. Filmbildet får tekstur, og fargene får nesten et impresjonistisk preg.

Kornsirkelfenomenet er et omstridt tema, som har skapt debatt og undring. Mange mener at sirklene er skapt av romvesener, eller at de har kommet til på annet overnaturlig vis. Majoriteten avviser imidlertid dette, og mener de er menneskeskapte. Aas tar ikke stilling til denne kontroversen i sitt arbeid.

Filmen viser også mennesker som vandrer rundt i sirklene. Er det moderne menneskers intense leting og behov for mening og «noe mer» vi her observerer? Verket er en poetisk skildring av landskapet, samtidig som det åpner opp for eksistensielle spørsmål.

Tekst: Line Engen

Fra "Høydepunkter. Kunst fra 1945 til i dag", Nasjonalmuseet 2015, ISBN 978-82-8154-101-6

Kunstner/produsent

Marte Aas

Fotograf, Billedkunstner

Født 1966

Verksinfo

Datering:
2010
Andre titler:
Crop Circles (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Video
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 05:13 min
  • Varighet: 13 s
Opplag:
  • 1/5
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Kjøpt 2010
Inventarnr.:
NMK.2010.0173
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Opphavsrett:
© Aas, Marte/BONO