SAS-hotellet på Bryggen i Bergen

  • Kunstner: Øivind Maurseth (Arkitekt)
  • Datering: Ca. 1982
  • Betegnelse: Situasjonsmodell

Ikke utstilt

Om verket

Bryggen i Bergen består av parallelle husrekker med kortendene mot havnen. To og to rekker er bygd sammen. Etter bybrannen i 1702 ble Bryggen gjenoppbygget etter det middelalderske mønsteret. I 800 år ble bygningene brukt på samme måte, men dette tok slutt tidlig på 1900-tallet. Derfor valgte myndighetene i 1901 å rive den sørlige halvdelen og ersatte den med noe større bygninger i murstein.

En ny brann i 1955 ødela omtrent halvparten av de gjenværende bygningene fra 1702. Dette muliggjorde arkeologiske utgravninger. Men hva skulle man gjøre med den ledige tomten og de 62 gjenværende bygningene som hadde unnsluppet brannen? Tiårene rett etter 2. verdenskrig var en periode med liten forståelse for eldre bygninger. De gamle trehusene på Bryggen var i dårlig stand, og mange ville kvitte seg med det gamle «rasket». Det ble lansert flere banale, bokseliknende prosjekter for den ledige tomten. Oljekrisen i 1975 gjorde at byggeplanene stanset opp. Det ga arkitekt Øivind Maurseth god tid til å utarbeide et hotellprosjekt på tomten.

Dette ledet til en todelt løsning: Seks forkortede rekker ble gjenskapt. På grunn av brannbestemmelsene fikk de betongskjelett, men ble kledd med malt trepanel, tilsvarende de nedbrente husene. Bakenfor, og delvis skjult, ble selve hotellet oppført. Det er i tegl og noe høyere enn de gjenskapte trehusene. SAS-hotellet og Byggens Museum har fått en rekke priser, og Øivind Maurseths arbeid ble et gjennombrudd for en ny måte å bygge på i følsomme historiske miljøer.

Tekst: Ulf Grønvold

Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Kunstner/produsent

Øivind Maurseth

Arkitekt

Født 31.01.1928

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
Ca. 1982
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Tre montert på bemalt kartong
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • H 10,1 x L 61,1 x B 42,5 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Gave 2008
Inventarnr.:
NMK.2008.0597
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Arkitektursamlingene
Foto:
Harvik, Andreas
Opphavsrett:
© Maurseth, Øivind