Hedmarkmuseet på Domkirkeodden

  • Kunstnere:

    • Sverre Fehn (Arkitekt)
    • Ukjent (Modellbygger)
  • Datering: Mellom 1967 og 1969
  • Betegnelse: Presentasjonsmodell

Ikke utstilt

Om verket

Denne modellen er representativ for arkitekturmodeller som Fehns kontor produserte i 1960- årene. Tre ble oftest brukt som hovedmateriale, med innslag av metall og plast. Fehn-kontorets modellproduksjon rommer både modeller med terrengdel og rene skalamodeller hvor huset ikke er sett i forhold til topografi.

I Nasjonalmuseets samling inngår flere av Fehns modeller for Hedmarksmuseet. Disse er presentasjonsmodeller av enkeltfløyer eller -rom, som ble vist i utstillinger og publiserte fotografier. Flere av Teigens modellfotografier av prosjektet er iscenesatt med kraftig lyssetting på menneskefigurer. Disse framstillingene gjenspeiler Fehns bevisste bruk av lys idet han koreograferte publikums vandring gjennom utstillingsrommene.

Fra museets gårdsrom føres en rampe inn i museet og fortsetter som terrasser, eller broer, hevet over resten av utstillingsrommene. Denne modellen viser folkemuseumsavdelingen, der vi gjenkjenner disse smale terrassene. Mens tegninger fra prosjektet også viser utstilte gjenstander fra museets samling, er disse abstrahert i modellen. Her indikerer et metallelement en båt, en åfløy, som er montert på en av utstillingsveggene. Som et vinkelformet element med bulket overflate, gir det ingen realistisk gjengivelse av båten, men antyder heller kontrasten mellom ulike overflater som preger utstillingsrommet. Spillet mellom arkitekturens betong, treverk og glass retter fokus mot de utstilte gjenstandenes varierte materialer, og bidrar til å formidle møtet mellom fortid og nåtid.

Tekst: Talette Rørvik Simonsen

Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Kunstnere/produsenter

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
Mellom 1967 og 1969
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Tre og metall
Materiale:
Mål:
  • H 19,8 x L 140,2 x B 43 cm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motivtype:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Kjøpt 2008 av Sverre Fehn med støtte fra Sparebankstiftelsen DnB NOR
Inventarnr.:
NMK.2008.0734.410
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Arkitektursamlingene
Foto:
Harvik, Andreas
Opphavsrett:
© Fehn, Sverre

"Hedmarkmuseet på Domkirkeodden" relaterer til: