Exotic Dreams and Poetic Misunderstandings

  • Kunstner: Lin Wang
  • Datering: 2019
  • Betegnelse: Installasjon

Ikke utstilt

Om verket

Lin Wang (f. 1984) arbeider med porselensinstallasjoner og performance. Med utgangspunkt i blåhvitt porselen skaper hun fortellinger om øst og vest, varehandel, kulturell og politisk utveksling, havet, sjøfarere og kroppen.

Wang inviterer til overdådige oppdekninger og måltider. Oppstillingene kan gi assosiasjoner til nederlandsk stillebensmaleri, de er skjønne og spekket med symbolikk, men rommer også det ubehagelige og urovekkende. Stillebenene inneholder nydelig, malt porselen, fat, vaser og sauseboller, men også fremstillinger av kroppsdeler, tatoveringer, hud og bijouteri. Hun forener det elegante med det søtladne, og blander kitsch og det kroppslige. Oppdekningene danner utgangspunkt for måltider, som sosial plattform for utveksling av ideer og forestillinger.

Mytologi og eventyr

Under oppveksten i Kina satte lesing av nordisk mytologi og vestlige eventyr i gang fantasier om land langt borte. «Exotic Dreams and Poetic Misunderstandings» er samletittelen på flere av hennes kunstprosjekter, og det gir en pekepinn om det kreative potensial i nettopp drømmer og misforståelser.

Fra Kina til Norge

Wang er kinesisk, men bosatt i Oslo. Hun har bakgrunn fra kunststudier ved China Academy of Fine Arts, skulpturavdelingen og Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Med en fot i to ulike kulturer, den kinesiske og den norske, navigerer hun mellom kunstindustri, kunsthåndverk, design og billedkunst. Historiske begivenheter, kunsthistorie og personlige fortellinger løper sammen og danner det idémessige grunnfjellet i Wangs praksis.

Det uendelige blå

Hav og sjøfarere spiller også roller i dette kunstneriske universet. Det uendelige blå, det som forbinder oss og nærmest umerkelig bringer oss over grenser. Havet impliserer skip, varer, havner og sjøfarere.  I Wangs kunst er dette til stede også i form av imiterte sjømannstatoveringer på porselen og kropp, med fremstillinger av lettkledde kvinner, ankere og seilskuter.

Tradisjonsrik porselen

Det hvite porselenet med den blå dekoren er utviklet i Kina og ble eksportert til Europa fra 1500-tallet av. Etter hvert oppsto en mani etter blåhvitt porselen, først ved europeiske hoff og deretter i de borgerlige hjem. I dag opplever det blåhvite porselenet en renessanse. Mønstrene vitner om utveksling mellom Kina og Europa. Et nøkkelord er Silkeveien, betegnelsen på de sinnrike veiene til lands og til vanns som ble brukt til transport av varer mellom øst og vest. Navnet refererer til frakten av den dyrbare silken, men rutene ble også brukt til frakt av kinesisk porselen. Fraktruter og handelsnettverk åpnet ikke bare opp for utveksling av varer som silke, porselen, te og krydder, men også for ideer, teknologi, politikk og religion. Wangs hybride, blåhvite porselensinstallasjoner er historisk forankret, men fremstår samtidig som høyst aktuelle i dagens globaliserte verden. Hun bidrar til å bryte ned grenser mellom både land og medier, og åpner for det konstruktive i drømmer og misforståelser.   

Lin Wangs hjemmeside

Norske kunsthåndverkere

Kunsthall Grenland

Entree Bergen

Kunstner/produsent

Lin Wang

Kunstner

Født 1984 i Taipei, Taiwan

Verksinfo

Datering:
2019
Andre titler:
Exotic Dreams and Poetic Misunderstandings (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Installasjon
Materiale:
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Kjøpt 2020
Inventarnr.:
NMK.GRUPPE.2020.0001
Registreringsnivå:
Gruppering
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Annar Bjørgli
Opphavsrett:
© Wang, Lin/BONO