Villa Norrköping. Plan.

  • Kunstner: Sverre Fehn (Arkitekt)
  • Datering: 6. september 1963
  • Betegnelse: Plantegning

Om verket

Under temaet «Nordisk villaparad» inviterte Norrköpingsutställningen 1964 fem nordiske arkitekter (hvorav to norske; Are Vesterlid og Sverre Fehn) til å tegne sin versjon av datidens skandinaviske bolig. Fehns svar var denne 150 m2 store teglvillaen som er blitt kalt «et stykke palladiansk renessanseklassisisme lutret av Mies van der Rohes modernisme ». Planen viser (som i Palladios mesterverk Villa Rotunda) et gresk kors, med glasskarnapper mellom korsarmene. I bygningens sentrum er bad og kjøkken samlet i en våtkjerne som stikker opp og slipper lys inn. Øvrig boligflate lar seg avdele i alt fra ett til ni rom ved hjelp av skyvedører. Huset er primært et forsøk på å imøtekomme en families ulike brukskrav i hverdagen og endrete rombehov over tid.

Fehn forteller om en imaginær samtale med den store italienske renessansearkitekten Palladio: «Da Palladio så planløsningen av huset mitt sa han til meg: Du vet, Rotunda-villaen var en spøk … på den tiden var horisonten ikke lenger et mysterium. Det var et sjokk for oss alle da det gikk opp for oss at verden var rund – den kunne måles. Så jeg gjorde jorden til en labyrint med kun ett hus med fire frontfasader. Når en forlater huset mot vest og går rundt jorden, kommer en tilbake til den samme fasaden.»

Plantegningen er utført i blyant og viser et raster på 2,5 m som villaen er bygget over. Aksene er tegnet inn og markert med tall i den ene retningen og bokstaver i den andre. Vi ser også den faste innredningen samt to overdekkede uteområder.

Tekst: Eva Madshus

Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Kunstner/produsent

Sverre Fehn

Arkitekt

Født 14.08.1924 i Kongsberg, død 23.02.2009 i Oslo

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
6. september 1963
Andre titler:
Norrköping House (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Blyant på transparentpapir
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 71,1 x 71,6 cm
Klassifikasjon:
Motivtype:
Stilperiode:
Motiv - sted:
Ervervelse:
Kjøpt 2008 av Sverre Fehn, med støtte fra Sparebankstiftelsen DnB NOR
Inventarnr.:
NMK.2008.0734.030.001
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Arkitektursamlingene
Opphavsrett:
© Fehn, Sverre