Domus Media

  • Kunstnere:

    • Karl Friedrich Schinkel (Arkitekt)
    • Homann (Medarbeider/assistent)
  • Datering: (1838)
  • Betegnelse: Fasadeoppriss

Om verket

Da det offentlige Norge besluttet å ta seg råd til et universitetsanlegg, var en av ambisjonene å signalisere en nasjon med et høyt kulturelt nivå. For å sikre seg dette, ville Stortinget ha planene godkjent av en internasjonal autoritet. Arkitekt Christian Heinrich Grosch (1801–1865), som hadde utarbeidet planene, ble bedt om å reise til Berlin for å få dem sanksjonert av tidens ubestridt største autoritet: prøysseren Karl Friedrich Schinkel (1781–1841). Blant hans mange berømte verk er Altes Museum (ferdigstilt 1830) i Berlin.

Grosch reiste altså til Schinkels kontor i Berlin for å presentere prosjektet. Schinkel studerte tegningene nøye, men ble neppe helt overbevist. Han svarte med en utredning, og dessuten egne tegninger. Av disse er bare denne ene bevart i original. Tegningen viser Domus Media, midtbygningen. Bak en pålimt klaff på tegningen finnes et motiv med alternativ utforming av pedimentet og skulpturene i tympanonfeltet. Et av Schinkels store grep var å tilføre en portikus, den store vestibylen med åpent trapperom i hele bygningens dybde. Den er hovedmotivet for hele universitetsanlegget. Dette anlegget, oppført mellom 1838 og 1954, er utvilsomt blant hovedverkene i Groschs oeuvre, men han må altså dele æren med Schinkel.

Schinkel var både arkitekt og billedkunstner, så ved første øyekast er denne tegningens saklige tørrhet litt skuffende. Ved nærmere studier er tegningens sirlige detaljering imponerende.

Tekst: Bente Aass Solbakken

Fra "Høydepunkter. Arkitektur", Nasjonalmuseet 2016, ISBN 978-82-8154-118-4

Kunstnere/produsenter

Verket er fra

Verksinfo

Datering:
(1838)
Andre titler:
Design for the Domus Media Building (ENG)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Penn på papir
Teknikk:
Materiale:
Mål:
  • 271 x 429 mm
Klassifikasjon:
Stilperiode:
Ervervelse:
Gave til Norsk Arkitekturmuseum 1995
Inventarnr.:
NAMT.chg001.010
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Stiftelsen Arkitekturmuseet, Arkitektursamlingene
Foto:
Ivarsøy, Dag Andre
Opphavsrett:
© Homann