Løsrivelse II

 • Kunstnere:

  • Edvard Munch
  • Auguste Clot (Støper, trykker e.l. ved mangfoldiggjøring)
 • Datering: Platen utført 1896; trykket 1896 eller 1897
 • Betegnelse: Grafikk

Ikke utstilt

Om verket

Litografiet er trykket i blå farge, noe som forsterker den melankolske stemningen i motivet. Mannen, som står med bøyd hode, lukkete øyne og blekt ansikt, virker innadvendt og passiv. Kvinnen, som er vendt bort fra mannen og ut mot havet, er i ferd med å forlate ham, mens vinden blåser det lange håret bakover mot mannens bryst. Som motstykke til mannens mørke skikkelse er kvinnens lysere, og kontrasten understrekes av selve tegnemåten. Fra hard og energisk bruk av den litografiske stiften i tegningen av mannen til en løsere og varere strekføring i kvinneprofilen.

Motivet kan ses i forbindelse med avskjeder kunstneren selv hadde opplevd, og som gjenspeiles i hans notater: ”Men selv da hun er forsvundet over havet føler han / Hvordan enkelte fine tråde sidder fast i hans hjærte / – det bløder – og smerter som et evig åbent sår.”

Løsrivelse II finnes i ensfargete trykk, med og uten håndkolorering, men også i flerfargete trykk. Løsrivelsesmotivet finnes i to litografiske versjoner – begge fra 1896. Den gjengitte versjonen konsentrerer seg om parets hoder. Motivet skildres også i et maleri fra 1893 og i et annet fra 1896. I tillegg finnes flere forarbeider med nærliggende motiv fra årene 1895 og 1896.

Det er uvisst når dette litografiet ble ervervet av Nasjonalgalleriet.

Tekst: Møyfrid Tveit

Fra "Edvard Munch i Nasjonalmuseet", Nasjonalmuseet 2008, ISBN 978-82-8154-034-7

Kunstnere/produsenter

 • Edvard Munch

  Billedkunstner, Maler, Grafiker, Fotograf, Tegner

  Født 12.12.1863 i Løten, Hedmark, død 23.01.1944 i Oslo

  Edvard Munch jobbet som kunstner i over seksti år. Han var idérik, ambisiøs og arbeidsom. Han laget nærmere totusen malerier, hundrevis av grafiske motiver og tusenvis av tegninger. I tillegg skrev han dikt, prosa og dagbøker. Skrik, Madonna, Døden i sykeværelset og de andre symbolistiske bildene fra 1890-årene har gjort ham til en av vår tids mest berømte kunstnere. 

  «Bli ikke kunstner!»  

  Edvard ønsket tidlig å bli kunstner, og det var ingen tvil om at han hadde talent. Men faren hans nektet ham å følge drømmen, og Edvard begynte derfor å studere til ingeniør. Men allerede etter ett år valgte han å trosse sin far, og byttet ut ingeniørskolen med Den Kongelige Tegneskole i Kristiania.  

  Talentfull og provoserende bohem 

  Det var åpenbart for alle i det norske kunstmiljøet at den unge mannen var et sjeldent talent. I 1883, 20 år gammel, debuterte han på Høstutstillingen. I 1886 ble Munch kjent med forfatteren og anarkisten Hans Jæger, Kristiania-bohemens lederskikkelse. Bohem-miljøet overbeviste Munch om at kunsten måtte fornye seg for å nå ut til folk, og for å bety noe i deres liv. Samme år stilte han ut maleriet Det syke barn. Det skapte debatt! 

  Modigheten førte til gjennombrudd 

  Noen uttalte at Det syke barn var genialt, mens andre mente det var uferdig og at det ikke hadde noe på en utstilling å gjøre. I dag regnes dette som Munchs gjennombrudd. Her viste han selvstendighet og vilje til å gå nye veier.  

  Med ett stikkord kan vi si at kunstnerskapet herfra og til hans siste penselstrøk preges av eksperimentering. Munch brydde seg ikke om etablerte «regler» for såkalt god kunst. Hans teknikker innen både maleri og grafikk var nyskapende.   

  Fra menneskets følelsesliv, til jordbruk og landskap 

  Henrik Ibsens dramaer om menneskets eksistensielle utfordringer inspirerte Munch. Temaer som død, kjærlighet, seksualitet, sjalusi og angst, stod sentralt i hans tidlige bilder. Noen temaer sprang ut av personlige erfaringer. For eksempel kan Døden i sykeværelse og Det syke barn knyttes til hans erindring om morens og søsterens sykdom og tidlige død. 

  Etter 1910 valgte Munch et roligere og tilbaketrukket liv. Med eget gårdsbruk både på Ekely og i Hvitsten fant han helt nye motiver, som jordbruk, arbeidsliv og landskap. Mannen i kålåkeren er et typisk eksempel fra denne tiden. 

 • Auguste Clot

  Trykker

  Født 1858, død 1936

Verksinfo

Datering:
Platen utført 1896; trykket 1896 eller 1897
Andre titler:
Separation II (ENG)
Loslösung II (GER)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Overføringslitografi på papir
Materiale:
Mål:
 • 406 x 607 mm
Emneord:
Klassifikasjon:
Motivtype:
Ervervelse:
Ervervelse ukjent
Inventarnr.:
NG.K&H.A.19030
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Ivarsøy, Dag Andre