To mennesker. De ensomme

 • Kunstnere:

  • Edvard Munch
 • Datering: Platen utført 1894; trykket 1896
 • Betegnelse: Grafikk

Ikke utstilt

Om verket

Tittelen To mennesker er en nøktern beskrivelse av dette grafiske bladets motiv; De ensomme angir bildets stemning. De to ryggvendte skikkelsene, en kvinne og en mann, dominerer komposisjonen. Avstanden mellom dem, kontrasten mellom hans mørke og hennes lyse skikkelse og den lille dreiningen i hans stilling mot henne uttrykker både tiltrekning og distanse. Stranden de står på og vannet de er vendt mot, forsterker både tematisk og billedmessig stemningen av lengsel og ensomhet. Trykket er i sort-hvitt og utført i koldnål, en teknikk som gir mulighet for myke streker og flatevirkninger. Munchs finstemte bruk av denne teknikken og av gråtoneskalaen, fra det lysende hvite til det lodne mørke, samt det intime formatet og begrensete motivutsnittet, framhever dette kjærlighetsmotivets spenningsfylte ro.

Munch begynte å arbeide med grafikk i Berlin høsten 1894, og platen til To mennesker er en av de første han laget. Trykket var et av de åtte som inngikk i en mappe utgitt av kunsthistorikeren Julius Meier-Graefe i 1895. Nasjonalmuseets eksemplar er datert 1896. Hvorvidt det faktisk er fra dette året, er usikkert. Uansett er dette uttrykksladete lille trykket et slående eksempel på at Munch helt fra starten var en mesterlig grafiker. Trykket gjengir (speilvendt) motivet i et maleri Munch hadde utført i begynnelsen av 1890-årene. Maleriet er tapt, men vi kjenner det fra et fotografi. Munch gjentok det senere i fargetresnitt (1899 og 1917).

Vi vet ikke når museet ervervet To mennesker, men det kan ha vært allerede i 1898.

Tekst: Sidsel Helliesen

Fra "Edvard Munch i Nasjonalmuseet", Nasjonalmuseet 2008, ISBN 978-82-8154-034-7

Kunstnere/produsenter

 • Edvard Munch

  Billedkunstner, Maler, Grafiker, Fotograf, Tegner

  Født 12.12.1863 i Løten, Hedmark, død 23.01.1944 i Oslo

  Edvard Munch jobbet som kunstner i over seksti år. Han var idérik, ambisiøs og arbeidsom. Han laget nærmere totusen malerier, hundrevis av grafiske motiver og tusenvis av tegninger. I tillegg skrev han dikt, prosa og dagbøker. Skrik, Madonna, Døden i sykeværelset og de andre symbolistiske bildene fra 1890-årene har gjort ham til en av vår tids mest berømte kunstnere. 

  «Bli ikke kunstner!»  

  Edvard ønsket tidlig å bli kunstner, og det var ingen tvil om at han hadde talent. Men faren hans nektet ham å følge drømmen, og Edvard begynte derfor å studere til ingeniør. Men allerede etter ett år valgte han å trosse sin far, og byttet ut ingeniørskolen med Den Kongelige Tegneskole i Kristiania.  

  Talentfull og provoserende bohem 

  Det var åpenbart for alle i det norske kunstmiljøet at den unge mannen var et sjeldent talent. I 1883, 20 år gammel, debuterte han på Høstutstillingen. I 1886 ble Munch kjent med forfatteren og anarkisten Hans Jæger, Kristiania-bohemens lederskikkelse. Bohem-miljøet overbeviste Munch om at kunsten måtte fornye seg for å nå ut til folk, og for å bety noe i deres liv. Samme år stilte han ut maleriet Det syke barn. Det skapte debatt! 

  Modigheten førte til gjennombrudd 

  Noen uttalte at Det syke barn var genialt, mens andre mente det var uferdig og at det ikke hadde noe på en utstilling å gjøre. I dag regnes dette som Munchs gjennombrudd. Her viste han selvstendighet og vilje til å gå nye veier.  

  Med ett stikkord kan vi si at kunstnerskapet herfra og til hans siste penselstrøk preges av eksperimentering. Munch brydde seg ikke om etablerte «regler» for såkalt god kunst. Hans teknikker innen både maleri og grafikk var nyskapende.   

  Fra menneskets følelsesliv, til jordbruk og landskap 

  Henrik Ibsens dramaer om menneskets eksistensielle utfordringer inspirerte Munch. Temaer som død, kjærlighet, seksualitet, sjalusi og angst, stod sentralt i hans tidlige bilder. Noen temaer sprang ut av personlige erfaringer. For eksempel kan Døden i sykeværelse og Det syke barn knyttes til hans erindring om morens og søsterens sykdom og tidlige død. 

  Etter 1910 valgte Munch et roligere og tilbaketrukket liv. Med eget gårdsbruk både på Ekely og i Hvitsten fant han helt nye motiver, som jordbruk, arbeidsliv og landskap. Mannen i kålåkeren er et typisk eksempel fra denne tiden. 

Verksinfo

Datering:
Platen utført 1894; trykket 1896
Andre titler:
Zwei Menschen. Die Einsamen (GER)
Two Human Beings. The Lonely Ones (GER)
Betegnelse:
Materiale og teknikk:
Koldnål på papir
Teknikk:
Materiale:
Mål:
 • 165 x 227 mm
Emneord:
Klassifikasjon:
Ervervelse:
Ervervelse ukjent
Inventarnr.:
NG.K&H.A.19063
Registreringsnivå:
Enkeltobjekt
Eier og samling:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Foto:
Ivarsøy, Dag Andre