Gjennom disse omvisningene blir du bedre kjent med Norges største samling av kunst, arkitektur og design og selve bygget som huser den.

Nysgjerrig på: Det nye museet 

Velkommen inn!
Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

Velkommen inn i det nye Nasjonalmuseet! Bli kjent med bygget og få en introduksjon til samlingspresentasjonens mange fortellinger fra oldtiden til i dag, fra kjente og kjære ikoner til nyervervelser.

Få et innblikk i hvordan samlingspresentasjonen har blitt til gjennom utvalg og sammensetning av kunstverk, utstillingsarkitektur og formidlingsgrep.

Omvisningene varer i ca. 45 minutter.

Nysgjerrig på: Design og kunsthåndverk før 1900

Foto: Nasjonalmuseet

Bli med på en vandring i samlingspresentasjonens 1. etasje og få en introduksjon til utvalgte kunstverk fra oldtiden til og med 1800-tallet.

I omvisningen ser vi på hvordan ideer, idealer, materialer og teknikker utveksles i møter mellom forskjellige kulturer og geografiske områder over tid; fra Baldisholteppet fra tidlig middelalder, til den kinesiske Dragevasen fra 1400-tallet, og til 1700-tallets Nøstetangen-pokaler.

Nysgjerrig på: Design og kunsthåndverk fra 1900 til i dag

Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

Bli med på en vandring i samlingspresentasjonens 1. etasje og få en introduksjon til utvalgte kunstverk fra 1900 og fram til i dag.

Vi ser på utvalgte gjenstander som har vært med å skape våre omgivelser: kjøkkenet vi lager mat i, koppen vi drikker av og klærne vi har på oss. Design vi omgir oss med bidrar til å forme vår oppfattelse av verden og hvordan vi selv vil bli oppfattet.

Lær mer om hvordan norsk kunsthåndverk har blitt til i samspill med internasjonale tendenser og hvordan historien brukes som inspirasjonskilde.

Nysgjerrig på: Eldre billedkunst

Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg

Bli med på en vandring i samlingspresentasjonens 2. etasje og få en introduksjon til utvalgte kunstverk fra perioden 1500–1900. 

Bli kjent med noen av de første kunstverkene som ble kjøpt inn til museets malerisamling i 1837. Vi går tett på norsk kunst fra 1800-tallet og møter kunst laget av blant andre J. C. Dahl, Harriet Backer og Edvard Munch, men også på mindre kjente kunstnere. Hvilken relevans har denne kunsten for oss i dag?

Nysgjerrig på: Moderne kunst

Bli med på en vandring i samlingspresentasjonens 2. etasje og få en introduksjon til utvalgte kunstverk fra perioden 1900–1960.

I omvisningen ser vi nærmere på hvordan norske og internasjonale kunstnere tok i bruk sterke farger og en råere motivgjengivelse, i sin søken etter et nye kunstneriske uttrykk. Mellomkrigstidens reaksjoner på krig og modernisering og gjennombruddet for abstrakt kunst etter andre verdenskrig er også temaer i omvisningen.

Nysgjerrig på: Samtidskunst

Foto: Nasjonalmuseet

Bli med på en vandring i samlingspresentasjonens 2. etasje og få en introduksjon til utvalgte kunstverk fra 1960-tallet og fram til i dag.

I omvisningen ser vi på sentrale tendenser i norsk samtidskunst fra midten av 1960-tallet og fram til i dag. Bli bedre kjent med den politiske og aktivistiske kunsten som vokste fram på 1960- og 70-tallet, til 2000-tallets konseptuelle kunst med skråblikk på samtiden.

Nysgjerrig på: Arkitektur i samlingen

Bli bedre kjent med Sverre Fehns paviljonger i Venezia og Brussel.
Foto: Nasjonalmuseet

Bli bedre kjent med arkitekturhistorien i utvalgte rom i 1. og 2. etasje og arkitekturens samspill med billedkunst og design. I omvisningen ser vi på arkitekten som designer av helhetlige bomiljøer. Omvisningen avsluttes i rommet som er viet arkitekten Sverre Fehn og hans to paviljonger i Venezia og Brussel.

Du kan booke Nysgjerrig-på-omvisninger til disse tidene:

Tirsdag–torsdag kl. 13.00, 15.30 eller 17.00. Fredager kl. 13.00. Ønsker om omvisninger på lørdager og søndager behandles etter forespørsel.

For bestilling, send en mail til omvisninger@nasjonalmuseet.no, med:

  • Fornavn og etternavn
  • Telefonnummer
  • Fakturaadresse
  • Ønsket type omvisning, dato og tidspunkt