Inventarnummer 38, monterutstilling 2023
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg

Monterutstillingen ble laget i forbindelse med utstillingen «Oltre Terra. Historier om ull», som ble vist i Lyshallen fra 26. mai til 1. oktober 2023. I "Oltre Terra" hang Thomas Fearnleys maleri «Grindelwaldgletscheren», som var blant de første maleriene som ble kjøpt inn til museet, i 1839. 

 

Et museum må holde orden på samlingen sin. Alt får et eget nummer, et såkalt inventarnummer, som får plass i en katalog. Nå for tiden er samlingskataloger som regel digitale databaser. Tidligere var de trykte bøker.

I 1842 åpnet National-Museet for publikum, i midlertidige utstillingslokaler i et par rom på Slottet. I den forbindelse ble det laget en katalog over samlingen, som besto av 122 kunstverk: Fortegnelse over de National-Museet tilhørende Kunstværker.

Et av maleriene i denne aller første katalogen var Thomas Fearnleys «Grindelwaldgletscheren» som ble malt i 1838, og kjøpt inn til museet fra kunstneren året etter. Det fikk inventarnummer 38, fordi det var det 38. maleriet som ble innlemmet i samlingen. «No. 38» er skrevet med fyllepenn i margen i katalogen.

I dag, over 180 år senere, finner vi de samme inventarnumrene på de samme kunstverkene i Nasjonalmuseets digitale samlingskatalog, som nå har vokst til over 400.000 inventarnumre. «Grindelwaldgletscheren» har fortsatt inventarnummer 38, om enn i en litt annen form, NG.M.00038, for at vise at det kommer fra Nasjonalgalleriet (NG). Inventarnummeret består altså, uansett i hvilket format katalogen kommer.

 

Her kan du lese mer om kunstverket med inventarnummer 38.