Vi anbefaler ikke å sette inn skinnet med noen form for fett. Overflødige fettstoffer på overflaten vil føre til mer nedbryting. Fettet trekker inn i læret og fører til misfarging, gjør læret skjørt og binder smuss til overflaten. Det vil også kunne skade de fine etikettene.

Dersom du ønsker å rengjøre kofferten jevnlig for støv bør du bruke en tørr mikrofiberklut eller en myk pensel (og støvsuger). Rengjøring med vann kan skape en del problemer dersom læret er nedbrutt. Vannet kan lage flekker, føre til muggvekst og også bryte ned læret og skade etikettene.

Dersom læret flaker av på kantene kan dette sikres med eksempelvis spesiallim og japanpapir, men det er vanskelig å gi noen konkrete råd uten å se nærmere på gjenstanden.

Det beste er å forebygge videre skader med å oppbevare den et sted den ikke utsettes for slitasje, sollys, høy fuktighet eller varme. Dersom den ikke skal stå fremme på utstilling kan du godt dekke den til med et bomullstoff, så blir den mindre utsatt for støv.

Hvis det lukter mugg kan det være lurt å få en konservator til å se på den og sanere muggsporene på en trygg måte. Det er viktig å ikke oppbevare den i fuktige omgivelser, da kan muggsporene aktiveres.

Hilsen Maren, gjenstandskonservator