Det er et godt spørsmål om det er viktig å rense flekker. Hvis du ser på det fra materialet sin side er svaret: ja! Flekker forårsaker at fibrene forandrer seg og bryter ned enda fortere. Så det er vanligvis de stedene hvor tekstiler blir skadet først.

Men når du ser på problemet fra historiens side er det ikke nødvendigvis så klart. Noen ganger har vi objekter hvor historien om objektet er like så viktig som materialet i seg selv. Og da må man bevare alle sporene også.

Men tilbake til ditt opprinnelige spørsmål. Det er vanskelig å si uten å ha sett sjalet selv, men jeg ville anbefale å spørre et renseri du kan stole på for å rense sjalet. Et silkesjal med fettflekker er ikke så lett å rense selv.

For lagring gjelder det som for alle tekstiler: ingen lys, ikke mye klimasvingninger og minst mulig bretter. Kjøp noe polyestervatt og lag en rull av det som er litt lengre en bredden av sjalet. Ta et hvitt og vasket bomullsstoff rundt hele polyseterrullen og rull sjalet utenpå rullen så glatt som mulig. Til slutt pakker du hele rullen inn i et nytt bomullsstoff. Da blir det godt bevart for framtida.

Hilsen tekstilkonservervatorene